Administratie publica

În cazul Spitalului Voila, rămâne cum am stabilit!

Spitalul Voila 2La Prefectura Prahova a avut loc ieri o dezbatere pe tema descentralizării unităţilor medicale, la care municipiul Câmpina a fost reprezentat de conducerile celor două spitale, de secretarul Primăriei, Paul Moldoveanu şi de preşedintele Comisiei de Sănătate a Consiliului Local, Marian Dulă. Din partea Guvenului a fost prezent secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Cristian Anton Irimie. S-a vorbit mult despre problemele din teritoriu, iar în ceea ce priveşte Câmpina, Spitalul Voila şi datoriile Spitalului Municipal au fost principalele subiecte abordate.
„Vestea bună este aceea că datoriile de aproape 100 de miliarde lei vechi ale Spitalului Municipal vor fi achitate de Guvern până la sfârşitul anului. Spitalul Voila nu are datorii, din fericire. La nivel naţional, datoriile tuturor spitalelor ajung la un miliard de euro şi vor fi plătite din bugetul de stat fără să se ceară vreun ban administraţiilor locale sau judeţene”, a declarat Marian Dulă. Acesta a mai afirmat că, din momentul în care va prelua Spitalul Municipal, administraţia locală va trebui să asigure 12-14% din cheltuieli, „ceea ce nu e de speriat”, după cum consideră Dulă.
Da, procentul nu e mare, dar nu ştim cât reprezintă cheltuielile spitalului pentru a putea estima o sumă care ar trebui alocată de la bugetul municipiului. În plus, aceasta este situaţia pentru 2010, adică pentru jumătatea de an care a mai rămas. Ce se va întâmpla de anul viitor, e greu de spus, dar în mod cert procentul din cheltuieli, care trebuie suportat de administraţia locală, va fi mult mai mare. Interesant şi… de speculat este faptul că în consiliile de administraţie ale spitalelor vor intra câte doi consilieri locali, câte doi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi un reprezentant al primarului.

„Criteriul proprietăţii” a decis marea împărţeală?!

La rândul său, Paul Moldoveanu a vorbit despre Spitalul Voila, unitate care deserveşte nouă judeţe şi care va fi preluată tot de administraţia câmpineană. „Mie nu mi se pare normal ca acest spital să revină tot Câmpinei şi l-am întrebat pe secretarul de stat care au fost criteriile care au stat la baza deciziei luate de minister. Mi s-a răspuns că singurul criteriul a fost cel al… proprietăţii. Adică, de vreme ce se află pe teritoriul Câmpinei, atunci e normal să ni-l dea nouă. În aceste condiţii, dacă acesta e singurul criteriu, ar trebui să nu mai preluăm nici noi secţiile de la Poiana, să le ia Consiliul Local Poiana Câmpina, de vreme ce clădirea îi aparţine”, a spus Paul Moldoveanu. El le-a solicitat consilierilor locali să se gândească la posibilitatea trimiterii unei adrese oficiale către Ministerul Sănătăţii prin care administraţia câmpineană să-şi exprime dezacordul în ceea ce priveşte preluarea Spitalului Voila. Din partea consilierilor locali nu a existat nici o reacţie. Nici n-o aştepta nimeni…

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *