Administratie publica

Prin consens politic s-a decis: pasaj rutier subteran în centrul Câmpinei

Conferinta 1Reprezentanţii principalelor partide au anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă comună, organizată la Primăria Câmpina, că susţin cel mai important proiect local din ultimii 20 de ani: modernizarea centrului municipiului. Iar această modernizare va consta, printre altele, în realizarea unui pasaj rutier subteran între intersecţia Bulevardului Carol I cu Strada Toma Ionescu şi Spitalul Municipal. Deci, de la Salcie şi până în apropierea cinematografului. Investiţia este uriaşă, dar deocamdată autorităţile nu ne pot spune cât costă, când începe şi cât va dura.

La conferinţa de presă de astăzi au participat primarul Horia Tiseanu (şi în calitate de preşedinte PD-L), viceprimarul Ion Dragomir (şi în calitate de preşedinte PSD), liderul PNL – Virgil Guran, consilierul local Luminiţa Dumitrescu – din partea PIN, dar şi deputatul PD-L Florin Anghel. Toţi au declarat că susţin această investiţie amplă şi costisitoare, dar care va schimba complet centrul municipiului. Pasaj rutier în subteran şi pasaj pietonal, deasupra, plus spaţii comerciale moderne, spaţii verzi deosebite.

Din trei soluţii a fost aleasă… a patra

Conferinta Tiseanu„Modernizarea zonei centrale trebuie să fie o lucrare deosebită. Ne doream reducerea traficului şi o zonă pietonală, iar specialiştii ne-au oferit trei variante: 1. închiderea completă a traficului auto între străzile Toma Ionescu şi Grigore Nicolae; 2. menţinerea pe bulevardul central a unei benzi de sens unic pe direcţia Sinaia – Ploieşti; 3. eliminarea traficului auto între Calea Doftanei şi Strada Mihail Kogălniceanu. Am comandat un studiu de trafic din care a reieşit că este aproape imposibil ca traficul din centrul municipiului să fie preluat de alte străzi, cum ar fi Griviţei, de exemplu. Şi atunci, a rămas o soluţie – un pasaj rutier subteran. Am organizat o întâlnire cu reprezentanţii partidelor pentru că aveam nevoie şi de acordul lor. Este o temă mult prea importantă pentru a fi folosită de cineva în scopuri electorale. Este vorba despre o investiţie serioasă, care va schimba zona centrală pentru următorii 20-30 de ani”, a declarat primarul Horia Tiseanu.

„Este un proiect scump, dar realizabil. Putem găsi finanţare europeană sau în zona privată”

La rândul său, deputatul Florin Anghel a insistat asupra complexităţii acestei lucrări, dar şi asupra problemelor care trebuie rezolvate între timp. „A fost ideea arhitecţilor să închidem centrul municipiului şi cred că e cea mai bună idee. Este un proiect complex, foarte scump şi foarte greu de realizat. Va trebui să găsim finanţare pe măsură. Putem atrage bani din zona privată, putem încerca să accesăm fonduri europene. Dar nu vreau să creadă cineva că Primăria s-a lansat în proiecte SF. Este un proiect scump, dar este un proiect realizabil”, a afirmat Florin Anghel.

Dispar maşinile parcate în zona centrală. Dispar şi cablurile…

Cum în subteran va fi un pasaj rutier, iar deasupra – unul pietonal, autorităţile trebuie să găsească o soluţie privind parcările. Şi, se pare, au şi găsit-o. „În locul actualului bazar din spatele Pieţei Centrale vom construi o parcare supraetajată. În plus, ne gândim la amenajarea de locuri de parcare în zonele adiacente viitoarei zone pietonale. Dar nu se va parca pe zona pietonală. Oricum, de la bugetul local vom finanţa unele lucrări pregătitoare, premergătoare investiţiei principale. Iar aici am în vedere şi mutarea tuturor reţelelor de cabluri”, a spus primarul Horia Tiseanu.

Conferinta Anghel si DragomirPrimul pas – concursul de arhitectură

După cum a precizat viceprimarul Ion Dragomir, primul pas îl va reprezenta organizarea concursului de arhitectură pentru zona centrală. Prin intermediul Ordinului Arhitecţilor, vor fi selectate cele mai bune soluţii. Acestea vor fi apoi popularizate în rândul cetăţenilor, care vor avea (teoretic) un cuvânt de spus la alegerea soluţiei finale, ce se va transforma în proiect. Va fi organizată şi o dezbatere publică. „Eu cred că vom putea organiza concursul undeva prin octombrie. Avem banii necesari alocaţi de la bugetul municipiului. Important este că vrem să redăm centrul pietonilor. Este un proiect extraordinar! În zona centrală, am mai făcut o alee, am mai schimbat o bancă, am mai pus un pom. Dar acest proiect este cu totul şi cu totul altceva. Când demarăm lucrările? Când o să găsim finanţarea necesară”, a declarat viceprimarul Dragomir.

„Cel mai important proiect post-decembrist”

Conferinta GuranOpoziţia susţine această investiţie importantă. Şi o spune preşedintele PNL Câmpina, Virgil Guran: „De obicei, noi criticăm. Dar când se face un lucru bun, atunci îl susţinem. Considerăm că este un proiect important pentru Câmpina, cel mai important din perioada post-decembristă. Trebuie rezolvată problema finanţării, pentru că ar fi mare păcat ca acest proiect să rămână doar pe hârtie”.
„Este un proiect care va crea multe locuri de muncă pe plan local, mai ales într-o perioadă de criză. M-aş bucura foarte mult să demarăm investiţia în acest mandat, Câmpina are nevoie de un astfel de proiect pentru că este un oraş deosebit şi aşa trebuie să fie pe mai departe”, a spus consilierul local Luminiţa Dumitrescu, membru PIN.

În loc de concluzii…

Întrebat dacă nu ar fi trebuit consultaţi şi cetăţenii înainte de lansarea proiectului, primarul Horia Tiseanu a spus că este convins de faptul că locuitorii Câmpinei îşi doresc o astfel de investiţie, mai ales că mulţi dintre ei l-au întrebat deseori de ce nu se amenajează zona centrală. Pe de altă parte, politic vorbind, avem un consens. Astfel, s-a creat un precedent, iar de acum înainte politicienii locali nu vor mai putea spune că nu există înţelegere pe anumite proiecte. Trebuie doar să se vrea… Iar cineva să-i strângă pe politicieni la o masă comună. Proiectul în sine este foarte ambiţios şi, în mod cert, va costa foarte mult. Având în vedere liniştea şi satisfacţia celor prezenţi la conferinţa de presă, probabil că oamenii ştiu mai multe decât au spus presei. Poate că au idei clare şi în ceea ce priveşte finanţarea. Lucrările vor fi complexe, vor dura destul de mult. Este vorba, totuşi, de un pasaj subteran de 600-700 de metri. Nu ne rămâne decât să sperăm că nu vom trăi experienţa bucureştenilor, cu pasajul Băneasa…

6 Comments

  1. Mihai says:

    Vai de capul nostru! Chelului tichie cu margaritare….

  2. Julia says:

    va dati seama cat costa lucrarea asta? de unde atatia bani? era momentul pentru asa ceva? si guran a fost de acord??? de acum incolo, cand se mai ia de tiseanu o sa-l creada mama-mare. iar tata-mare o sa-l creada pe tiseanu cand o sa se vaite ca nu mai sunt bani la buget.

  3. Amy says:

    Eu cred ca e un proiect interesant si daca a iesit Anghel la inaintare inseamna ca stie mai multe si se face lucrarea. Imi este clar si ca decizia s-a luat in alta parte, pe Muscel, la un sediu de firma, probabil. Personal imi place ideea, dar nu pot sa nu ma gandesc ca e ideea unei administratii care a lasat Campina fara multe lucruri, multe simboluri.

  4. Eugen says:

    unul va prelua parcarile, altul spatiile comerciale, unul trage dungi pe asfalt, altul face lucrarea si tot asa… doar naivii vor crede ca investitia asta e suta la suta pentru campineni. si nu ne mai amintiti de pasajul baneasa. eu fac naveta la buc. de cativa ani…

  5. laur says:

    care consens politic?d-na din imagine ce partid reprezinta?PIN?mai exista partidul asta?ea o fi inteles despre ce s-a vorbit acolo, ca dupa cum o cunosc, nu reuseste sa inteleaga ceva din ce inseamna administratie publica , ea intelege cel mult „continutul”barfelor de pe marginea santului de la Provita;ce a ajuns Campina!halal sa le fie!

  6. aurel says:

    când am auzit prima oară de ideea asta…am spus doar atât: cum o să facă lucrarea?
    Avem vreo firmă capabilă de aşa ceva?
    Sunt străzile adiacente capabile să suporte traficul?
    Mai ales atunci când se va da „undă verde” şi drumului către Braşov,
    prin Valea Doftanei?

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *