Social

După Ministerul Sănătăţii, Spitalul Municipal Câmpina ar trebui să fie de categoria a IV-a

Prin intermediul unui proiect de ordin, ministrul Sănătăţii doreşte ca spitalele să fie clasificate, în funcţie de competenţă, pe cinci nivele de categorii, în funcţie de resursele materiale, umane şi capacitatea de a asigura asistenţă medicală de urgenţă inclusiv pacienţilor în stare gravă. Pe baza criteriilor din proiectul menţionat, Spitalul Municipal Câmpina ar urma să aibă fie un nivel de competenţă IV bazal. Spitalele incluse în această categorie au între 100 şi 400 de paturi şi deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială de maximum 70 de kilometri, pentru afecţiuni cu grad bazal de complexitate.

Clasificarea completă este următoarea:
– categoria I, nivel de competenţă foarte înalt – spitalele care au între 500 şi 1.500 de paturi, sunt foarte bine dotate cu aparatură şi echipamente medicale, stau excelent la capitolul resurse umane, au structuri care funcţionează ca baze clinice şi deservesc mai multe judeţe (între 1,5 şi 3,5 milioane locuitori)
– categoria a II-a, nivel de competenţă înalt – spitalele care au între 400 şi 1.200 de paturi şi deservesc până la 1,5 milioane de locuitori
– categoria a III-a, nivel mediu de competenţă – spitale care au între 300 şi 1.000 de paturi, deservesc populaţia judeţului în care se află şi doar prin excepţie judeţele limitrofe (între 200.000 şi 600.000 locuitori)
– categoria a V-a, nivel limitat de competenţă, aici intrând serviciile medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, cele cu o singură specialitate (TBC, boli infecţioase, psihiatrie etc).

Spitalul Municipal Câmpina are 302 paturi, stă bine la capitolul resurse umane şi îndeplineşte multe dintre condiţiile stabilite pentru spitalele de categoria a III-a, inclusiv la capitolul dotare şi specializări. Dar nu pe toate. De exemplu, spitalul câmpinean nu are secţie proprie de boli infecţioase. A avut până în primăvara acestui an, când a fost desfiinţată… Nu are nici Neurologie, nici Psihiatrie, iar la capitolele dotare şi modernizare mai sunt multe de făcut.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *