Lichidarea CPGC, blocată de procese. Întrebările pe această temă, blocate subtil în Consiliul Local

Categorie: Administratie publica 29 septembrie 2010

Tifigiu Lichidarea CPGC, blocată de procese. Întrebările pe această temă, blocate subtil în Consiliul LocalPaul Tifigiu, lichidatorul desemnat de municipalitate să se ocupe de fosta Companie Publică de Gospodărie Comunală, s-a prezentat în faţa Consiliului Local pentru a prezenta stadiul procesului de lichidare. Şi astfel, am aflat că lichidarea CPGC, începută în februarie 2009, este şi acum blocată din cauza unor procese. “Avem mai multe procese pe rol. Dintre acestea, am câştigat unul, cel cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Finanţele au renunţat, astfel, la executarea silită a Companiei. Dar mai avem procesele cu foştii salariaţi, cu Ministerul de Finanţe şi cu o persoană fizică din Câmpina”, a declarat Paul Tifigiu.

Încă un proces cu Ministerul Finanţelor, prin Direcţia de Finanţe Publice

Consiliul Local se judecă într-un alt proces tot cu Direcţia de Finanţe, chiar astăzi având loc un nou termen de judecată. De această dată, este vorba despre cota de dezvoltare, acea cotă care reprezintă 8% din tarif şi care trebuia folosită de CPGC pentru investiţii pe domeniul public. Curtea de Conturi a cerut Primăriei să-i deconteze Companiei taxa pe valoarea adăugată aferentă investiţiilor în sumă de 447.000 lei. Lichidatorul Paul Tifigiu a solicitat o expertiză financiară, iar expertul a dat acelaşi verdict ca şi Curtea de Conturi. Ulterior, Tifigiu a contestat în instanţă expertiza financiară şi… procesul continuă.

Un alt proces… cu o persoană fizică
Un câmpinean a dat în judecată CPGC pentru că i s-au degradat pereţii din cauza ploilor. “Persoana respectivă solicită garanţii în valoare de 20 milioane lei noi şi nu greşesc când spun această sumă. Practic, omul cere bani şi… socoteală Companiei pentru că nu a reparat acoperişul locuinţei sale, apa s-a infiltrat şi i s-au stricat pereţii. Toate instanţele din Prahova ne-au dat nouă câştig de cauză, dar domnul respectiv a făcut apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Eu cred că vom câştiga şi aici”, a afirmat Paul Tifigiu.

În octombrie, un nou termen în procesul cu foştii salariaţi
Foştii angajaţi ai CPGC, cei care şi-au pierdut locurile de muncă după ce serviciile de apă şi canal au fost preluate de HidroPrahova, au dat societatea în judecată solicitând plata a zece salarii nete pe economie, conform prevederilor contractului colectiv de muncă. Suma totală solicitată - 278.373 lei. Reprezentanţii administraţiei locale susţin că nu se pune problema achitării acestor bani deoarece nu există cadrul legal, iar contractul colectiv de muncă nu a fost aprobat de AGA de la fosta Companie Publică. Un nou termen în acest proces a fost stabilit pentru 8 octombrie2010.

“Cum s-a ajuns aici şi cine plăteşte?”
Paul Tifigiu a venit în faţa CL la insistenţele consilierului local Florin Marcu. La şedinţa de luna trecută, Marcu a cerut detalii despre lichidarea CPGC. La şedinţa de ieri, după expunerea rapidă a lui Tifigiu, Florin Marcu a venit cu întrebări suplimentare: “Sunt nişte neclarităţi. De exemplu, în procesul cu foştii angajaţi, suma solicitată la început era de 14.500 lei pentru fiecare salariat. La recalculare, s-a ajuns la 13.610 lei de salariat, pentru perioada mai 2009-aprilie 2010. În instanţă, s-a ajuns la 23.400 lei de persoană. Eu nu înţeleg treaba asta! Cum a fost posibil să se ajungă aici? Cine plăteşte şi de unde?”

O intervenţie nepotrivită a preşedintelui de şedinţă
Florin Marcu a avut şi alte întrebări justificate pentru lichidatorul Companiei Publice. Numai că, Paul Tifigiu nu a apucat să răspundă. Şi asta pentru că a intervenit preşedintele de şedinţă, consilierul Elvis Arghir, care i-a sugerat lui Florin Marcu să adreseze în scris întrebările pe care le are şi să primească răspuns tot în scris. Dacă în spatele lichidării CPGC sunt sau nu diverse interese, în mod sigur acestea sunt cunoscute la nivelul administraţiei locale. S-a vorbit de multe ori (neoficial) despre terenurile şi clădirile CPGC, dar şi despre anumite afaceri din spatele Companiei. Ieri, după intervenţia lui Arghir, nici un consilier n-a mai deschis gura, ceea ce poate ridica unele semne de întrebare. Poate ar fi trebuit ca măcar unul dintre aleşii locali să le reamintească şi celorlalţi că toate costurile legate de lichidarea fostei CPGC şi de procesele aflate pe rol sunt suportate de la bugetul local, din banul contribuabilului. Acelaşi buget din care s-au plătit şi datoriile Companiei, acelaşi buget din care este plătit şi lichidatorul.

Comenteaza !


 • You Avatar
 • PUBLICITATE

  Medimfarm mica

  Nou

  Infinity Fashion

 • Comentarii recente

 • Categorii

 • Arhivă

 • Abonare la ştiri

  Introduceti adresa de email:


  RSS Feed
  ŞTIRI
  campinaph.ro
 • SPORT CÂMPINA

 • PUBLICITATE

  image description

  Servicii vidanjare

  Neptun

 • PUBLICITATE

  Reclama-centrale-2x-GIF