Social

Ne-a părăsit ultimul cavaler al Ordinului „Coroana României” – colonel Ion Salcu

Ion SalcuAvea 94 de ani şi era ultimul câmpinean decorat cu Ordinul „Coroana României”, un ordin înfiinţat de regele Carol I în 1881 şi care era acordat doar pentru fapte deosebite. Era şi cetăţean de onoare al municipiului Câmpina. Ion Salcu, pentru că despre el este vorba, s-a născut la 26 decembrie 1916, într-o familie de muncitori din Câmpina. A absolvit şcolile primară şi gimnazială, precum şi Liceul „Dimitrie Barbu Ştirbei”, actualul Colegiu Grigorescu. Astăzi, colonelul Ion Salcu a fost condus pe ultimul drum. 

Câteva rânduri despre luptele care i-au marcat viaţa
La 1 noiembrie 1936, Ion Salcu a fost încorporat la Regimentul 83 Infanterie din Cluj. De aici Ion Salcu a fost trimis la Şcoala Militară de Ofiţeri Infanterie în Rezervă din Ploieşti, pe care a absolvit-o în anul 1938. Participarea sublocotenentului Ion Salcu în luptele de la Cotul Donului i-a marcat viaţa.  Cele mai crâncene lupte la care a participat în zona Cotul Donului au fost cele de la Mihailovka, Morozovskaia şi Cernicevskaia. După aceste lupte, Ion Salcu fost decorat cu Ordinul „Coroana României”, cu panglică de Virtute Militară, în grad de cavaler.
Ion Salcu a fost avansat în grad, succesiv, până la gradul de colonel în retragere. S-a  bucurat de respectul membrilor familiei, al camarazilor din Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război şi al cadrelor militare active, în rezervă şi în retragere. A avut o relaţie specială cu Unitatea de Jandarmi, fiind considerat vetern al acestei unităţi. În aprilie 2008, Ion Salcu a primit titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Câmpina”. Asociaţia „Cultul Eroilor” a decis să păstreze decoraţiile colonelului Ion Salcu la sediul sau, iar  cadrele militare în rezervă şi în retragere vor păstra vie amintirea sa.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *