Social

Medicina primară ar putea reduce costurile din spitale, dar…

În orice ţară… normală, medicina primară este baza piramidei sistemului sanitar. În România, situaţia este departe de normalitate şi aceasta este părerea majorităţii medicilor de familie. „În Uniunea Europeană, 90% din cazuri se rezolvă în medicina primară, dar la noi acest procent este sub 70% şi sunt folosite multe metode rudimentare, totul fiind la limita standardelor minime. Dezvoltarea medicinei primare ar duce la o scădere semnificativă a costurilor în spitale”, a declarat medicul de familie câmpinean Mihaela Neagu Petrovici. 

Cum pot fi sprijiniţi medicii de familie în aşa fel încât procentul cazurilor rezolvate în medicina primară să crească?
„Ne dorim contracte multianuale cu Casa de Asigurări de Sănătate, posibilitatea de a negocia aceste contracte şi nu să ne fie impuse de Casă, aşa cum se întâmplă acum. Măcar pe trei ani să încheiem aceste contracte, să ştim şi noi pe ce venituri ne bazăm. Acum, contractul e pe un an şi fondurile date de Casa de Asigurări de Sănătate sunt tot mai mici. Dorim şi o mai mare transparenţă în cheltuirea fondurilor, precizarea sumelor care sunt cheltuite anual pentru profilaxie. Banii se scurg, nimeni nu ştie unde şi cum, iar programele derulate de minister se desfăşoară haotic”, a mai spus Mihaela Neagu Petrovici, care este şi membru al Colegiului Medicilor Prahova şi consilier local în CL Câmpina.

O altă soluţie pentru reducerea costurilor din spitale ar fi, în opinia Mihaelei Petrovici, dezvoltarea aşezămintelor sociale şi a secţiilor pentru bolnavi cronici: „Este o realitate pe care trebuie s-o recunoaştem. Mai ales pe timp de iarnă, mulţi dintre cei internaţi în spitale reprezintă doar cazuri sociale sau sunt bolnavi cronici. Mulţi oameni sărmani ajung la spital şi preferă să stea aici pentru că e cald şi primesc o farfurie cu mâncare. Iar medicii nu-i pot arunca în stradă. Trebuie să scădem presiunea bugetară care se face asupra spitalelor şi să facem aşezăminte sociale pentru aceşti oameni!”

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *