Administratie publica

Proiectul care lasă Câmpina fără statutul de municipiu a intrat în dezbaterea Senatului

Nu-i de glumă cu proiectul de lege privind reorganizarea administrativ-teritorială, despre care am mai scris la un moment dat, dar care a suferit unele „îmbunătăţiri”. Dacă iniţial proiectul prevedea desfiinţarea comunelor care au sub 1.000 de locuitori, în forma actuală se au în vedere comunele cu mai puţin de 5.000 de locuitori. În aceste condiţii, nu mai puţin de 2.102 comune din cele 2.630 existente la nivel naţional ar deveni sate arondate altor localităţi. Acelaşi proiect prevede că un oraş trebuie să aibă minimum 10.001 de locuitori, iar municipiile – cel puţin 50.000 de locuitori. 
Proiectul privind reorganizarea administrativ-teritorială a României este iniţiat de senatorul PD-L Nicolae Dobra (Alba) şi a intrat zilele acestea în dezbaterea Senatului. Este un proiect destul de controversat, care îi nemulţumeşte pe reprezentanţii administraţiilor locale din teritoriu, inclusiv pe cei ai principalului partid de guvernământ. 
„După ce legea va intra în vigoare, prefectul va stabili centrele de comună, urmând ca, normal, celelalte comune să devină sate şi să se alipească unde doresc cetăţenii, organizându-se şi un referendum în acest sens. Primarii şi consilierii locali din comunele care se vor desfiinţa vor dispărea. Prin urmare, nu se vor mai plăti salarii, ceea ce înseamnă că vor rămâne mai mulţi bani de investiţii”, este explicaţia oficială a iniţiatorului.

PD-L zice că NU susţine proiectul, Guvernul dă semne că DA
PD-L a anunţat, prin vicepreşedintele Gheorghe Flutur, că partidul nu are nici o legătură cu acest proiect şi nu-l susţine. Pe de altă parte, Guvernul este de acord cu reorganizarea administrativ-teritorială, dar în anumite condiţii. „Se impune o recalibrare a dimensiunilor unităţilor administrativ-teritoriale din România, însă numai după realizarea unor studii care să ţină cont de toţi factorii – geografici, demografici, economici şi sociali. Ar trebui luate în considerare şi infrastructura deja existentă, investiţiile în infrastructură aflate în curs de realizare, dar şi să se ţină cont de elementele de cultură şi de tradiţiile locale”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Administraţiei şi Internelor. În ultimele patru luni, echipe formate din inspectori guvernamentali au bătut ţara în lung şi-n lat pentru a evalua financiar primăriile din teritoriu şi pentru a vedea care este părerea autorităţilor locale în ceea ce priveşte reorganizarea administrativ-teritorială.

Ce înseamnă concret reorganizarea propusă prin acest proiect?
În prezent, în România sunt 2.630 comune, din care 2.102 au sub 5.000 de locuitori. Asta înseamnă că, potrivit proiectului, cele 2.102 comune ar deveni sate arondate unor localităţi mai mari. Nu ar mai avea primari, viceprimari, consilieri şi nici buget propriu. Ar depinde de aşa-numitele centre de comune pe care le-ar stabili prefectul. În proiect se menţionează că primarul comunei de care vor aparţine viitoarele sate îşi va desemna câte un reprezentant pentru fiecare sat arondat, persoană care ar uma să emită diverse adeverinţe şi să centralizeze problemele cetăţenilor.
În ceea ce priveşte oraşele şi municipiile, din 317 câte există în prezent, 117 au sub 10.0001 locuitori, deci ar trebui să devină comune, potrivit proiectului. Alte aproape 60 (municipii) au sub 50.0001 locuitori, deci ar trebui să devină oraşe. În proiect se prevede că noua structură administrativ-teritorială ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2012 (dacă proiectul va fi aprobat), deci în anul alegerilor locale şi parlamentare.

Câmpina n-ar mai fi municipiu, peste 50 de comune ar deveni sate, iar Azuga, Comarnic, Slănic şi Urlaţi ar deveni comune
În cazul în care acest proiect va fi aprobat, la nivelul judeţului Prahova situaţia ar sta cam aşa: 54 de comune din cele 90 existente ar deveni sate pentru că au sub 5.000 de locuitori. Ploieştiul ar rămâne singurul municipiu, iar Câmpina ar deveni oraş, pentru că are sub 50.000 de locuitori. Localităţile Băicoi, Boldeşti Scăieni, Breaza, Comarnic, Buşteni, Mizil, Plopeni, Sinaia şi Vălenii de Munte şi-ar păstra statutul de oraş, în timp ce Azuga, Slănic şi Urlaţi ar deveni comune, pentru că au sub 10.001 locuitori.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *