Autorităţile recunosc: prin studiile de fezabilitate se “umflă” valoarea investiţiilor

Categorie: Administratie publica 7 decembrie 2010

Nu este pentru prima dată când într-o şedinţă a Consiliului Local Câmpina se discută despre costurile mari ale studiilor de fezabilitate. Dar este pentru prima dată când se vorbeşte pe faţă despre faptul că proiectanţii ridică valoarea unei lucrări în mod artificial, deoarece ei sunt plătiţi cu un anumit procent din costurile rezultate din studiul de fezabilitate. Mai pe româneşte, firmele de proiectare încasează 5% din valoarea unei lucrări de investiţii. Deci interesul lor este acela ca din SF să rezulte că lucrarea va costa… cât mai mult. 
Avem exemplul deja clasic al sensului giratoriu de la intersecţia Bulevardului Carol I cu străzile Oituz şi Pictor Grigorescu. Din studiul de fezabilitate a rezultat o valoare a investiţiei de 850.000 lei. Iar proiectatul şi-a încasat procentul raportat la această valoare. Licitaţia pentru executarea lucrării a fost câştigată cu 350.000 lei… Şi ar mai fi multe exemple.
Horia Tiseanu, primarul municipiului: “Multe studii de fezabilitate ne costă nejustificat de mult. S-a ajuns să nu mai existe o proporţionalitate, un raport între SF şi lucrarea efectivă. Sunt mai mulţi proiectanţi care fac astfel de studii, dar toţi vin cu aceleaşi valori. Cred că sunt tot mai rari proiectanţii foarte buni. Aceştia se ocupă de investiţii mari, de proiecte de anvergură, iar noi lucrăm cu cei obişnuiţi. Dacă ştiţi proiectanţi buni, avem toată deschiderea.”
Ion Dragomir, viceprimarul municipiului: “Facem atâtea eforturi pentru a susţine bugetul, am ajuns să mărim taxele şi impozitele locale şi, pe de altă parte, dăm atâţia bani pe studii de fezabilitate. Eu propun să organizăm licitaţii sau selecţii de oferte pentru SF-uri, chiar şi acolo unde le-am putea acorda prin încredinţare directă. Ştiu că se pierde timp aşa, dar poate îi mai temperăm pe proiectanţi.”

Comenteaza !


 • You Avatar
 • PUBLICITATE

  Medimfarm mica

  Nou

  Infinity Fashion

 • Comentarii recente

 • Categorii

 • Arhivă

 • Abonare la ştiri

  Introduceti adresa de email:


  RSS Feed
  ŞTIRI
  campinaph.ro
 • SPORT CÂMPINA

 • PUBLICITATE

  image description

  Servicii vidanjare

  Neptun

 • PUBLICITATE

  Reclama-centrale-2x-GIF