Un concurs de… soluţii arhitecturale a mai avut loc în urmă cu 120 de ani

Categorie: Social 9 decembrie 2010

Capela Hernia Un concurs de... soluţii arhitecturale a mai avut loc în urmă cu 120 de aniConcursul de soluţii pentru modernizarea centrului municipiului a scos la iveală o informaţie interesantă, dar cunoscută de foarte puţine persoane. Un concurs arhitectural care să vizeze Câmpina a mai avut loc în urmă cu… 120 de ani. A fost un concurs internaţional, organizat în Austria. “Da, atunci a mai fost un astfel de concurs, chiar de anvergură, pentru construcţia a ceva ce există şi acum în Câmpina – Capela Hernia”, ne-a declarat arhitectul Călin Hoinărescu. Din fericire, astăzi, capela mai există. Din păcate, arată jalnic şi se degradează pe zi ce trece.  
“Capela Hernia nu este inclusă nici pe lista monumentelor istorice, nici pe cea a monumentelor arhitecturale. Şi este păcat. Eu am de mai multă vreme un proiect de reabilitare a acestui obiectiv şi intenţionez să discut cu administraţia locală despre acest lucru”, a mai spus arh. Călin Hoinărescu. Ca o paranteză, Călin Hoinărescu este arhitectul care a coordonat reabilitarea uneia dintre cele mai frumoase şi reprezentative clădiri din Câmpina – Casa cu Grifoni, actuala Primărie. Revenind la Capela Hernia, ne îndoim că autorităţile locale vor fi deschise proiectului de reabilitare, mai exact, finanţării acestuia. Probabil, un an, doi sau mai mulţi, de acum înainte, se vor tot invoca motive legate de criza economică, de veniturile la buget şi de vreo listă cu priorităţi. O listă pe care simbolurile nu prea au loc.

un comentariu to “Un concurs de… soluţii arhitecturale a mai avut loc în urmă cu 120 de ani”


 1. codrut constantinescu spune:

  Pacat ca nu se acorda mai multa atentie si mai multe resurse punerii in valoare a patrimoniului care a mai ramas in Campina. Tinerii si copiii din oras pot avea impresia, falsa, ca orasul a aparut dupa 1960 caci arhitectura dominanta a orasului este cea comunista. Mai multe voci (d-l Ciupala dar si altii) propun in van crearea unui Muzeu Municipal care sa arate tinerilor istoria Campinei, un orasel cum nu au fost multe altele in Muntenia. Pacat caci Campina a trecut prin multe momente istorice delicate cunoscute din pacate doar de o mana de oameni, in marea lor majoritate trecuti de o anumita varsta. Si ne puteam uita la atasamentul occidentalilor pentru micile lor comunitati… Avem un steag, un blazon insa acestea sunt nesemnificative la nivel simbolic. Macar imaginile vechii Campine ar putea fi stranse intr-un Muzeu Municipal. Campina nu se rezuma numai la Hasdeu si Grigorescu.

  RăspundeRăspunde


Comenteaza !


 • You Avatar
 • PUBLICITATE

  Medimfarm mica

  Nou

  Infinity Fashion

 • Comentarii recente

 • Categorii

 • Arhivă

 • Abonare la ştiri

  Introduceti adresa de email:


  RSS Feed
  ŞTIRI
  campinaph.ro
 • SPORT CÂMPINA

 • PUBLICITATE

  image description

  Servicii vidanjare

  Neptun

 • PUBLICITATE

  Reclama-centrale-2x-GIF