Administratie publica

Administraţia câmpineană va reabilita cu bani europeni singurul batal care-i aparţine

Borbely 1Ministrul Mediului Laszlo Borbely şi primarul Horia Tiseanu au semnat astăzi, la Câmpina, contractul de finanţare pentru reabilitarea batalului de pe Strada Lacul Peştelui. Este vorba despre singurul batal care aparţine municipalităţii, celelalte fiind în proprietatea Rafinăriei „Steaua Română”. Suprafaţa care va fi reabilitată are peste 8.000 mp, din care 4.000 mp reprezintă bazinele cu reziduuri petroliere. Reabilitarea se va face cu fonduri europene în valoare de 2,39 milioane euro, fonduri obţinute de Câmpina prin Axa 2.1 – Reabilitarea terenurilor poluate istoric din Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Grantul acordat proiectului de investiţii este de 98%, autoritatea locală urmând să asigure cofinanţarea de 2% din totalul cheltuielilor eligibile, la care se adaugă eventuale cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA. Pentru această investiţie au fost realizate două studii de fezabilitate. Primul, atunci când s-a depus proiectul. Din acesta reieşea o valoare a investiţiei de 4,88 milioane de euro. Ulterior, pentru încadrarea în Axa 2.1, a mai fost comandat un studiu ceva mai complex, din care a rezultat valoarea finală de 2,39 milioane euro.

Batal 1
„Peste doi ani, aici vom avea poate chiar şi un parc”

Înainte de semnare contractului de finanţare, ministrul Laszlo Borbely, autorităţile locale şi judeţene au mers mai întâi să vadă batalul. O imagine cam dezolantă, dar care se va schimba în doi ani, „pentru că aici dorim să avem un spaţiu verde, eventual un parc, pe un teren sănătos, nepoluat”, după cum a afirmat primarul Horia Tiseanu. Să zicem că suprafaţa respectivă va fi reabilitată, însă întreaga zonă va fi greu de schimbat având în vedere că „peste drum” de batal se află chiar Lacul Peştelui, care aparţine rafinăriei şi pentru curăţarea căruia ar fi nevoie şi de bani, dar şi de multă voinţă. „Felicit Câmpina pentru acest proiect. Peste 18 luni vom putea avea aici un parc, poate vom şi construi ceva. Poate în alţi câţiva ani vom putea prinde şi peşte în Lacul Peştelui, dar asta nu mai depinde de noi, ci de societatea care îl deţine”, a spus şi ministrul Laszlo Borbely.
Borbely 3
România, o ţară plină de situri… poluante
În România există în prezent 1.000 de situri poluate istoric. În total, 900.000 hectare, a căror reabilitare completă ar necesita până la 30 miliarde de euro. În Prahova sunt indentificate 38 astfel de situri, la care se adaugă cele aproximativ 100 de parcuri de rezervoare ale Petrom. În Câmpina, există cele 16 batale ale Rafinăriei „Steaua Română”, pe aproape 10 hectare. Este vorba despre un batal de epurare naturală – Lacul Peştelui, cinci batale de gudroane acide – în zona Turnătoriei şi zece batale de gudroane acide – în zona Bucea.
Alături de Borbely, la Câmpina s-au aflat mai mulţi directori din Ministerul Mediului, prefectul judeţului Prahova, Adrian Dobre, deputatul Florin Anghel, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Gărzii de Mediu.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *