Administratie publica

Au modernizat centralele termice, dar au „uitat” să încheie contractele de vânzare-cumpărare

Centrala 2În iulie 2010, Consiliul Local Câmpina a aprobat vânzarea prin licitaţie publică a două centrale termice din municipiu – CT1 (de pe Strada B.P. Hasdeu) şi CT5 (de pe Strada Orizontului). În august, au fost organizate licitaţiile de rigoare şi stabiliţi câştigătorii. CT1 a fost adjudecată de firma Magfid Serv SRL Câmpina, pentru suma de 322.322 lei fără TVA, iar CT5 – de firma Mes Amis Pub SRL Băneşti, pentru suma de 371.508 lei fără TVA. Cele două firme s-au apucat rapid de treabă şi au modernizat spaţiile respective. Se aude că în aceste spaţii vor fi deschise magazine de cartier şi este foarte probabil să fie aşa, având în vedere că principalul obiect de activitate al societăţilor respective este comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate. Până aici, toate bune şi frumoase. Există, însă, o problemă mare. Până la această dată, între cele două firme şi administraţia locală nu au fost încheiate contractele de vânzare-cumpărare pentru cele două centrale. Iar termenul limită expiră la 29 ianuarie 2011.

CL vot
Din punct de vedere legal, Consiliul Local este în continuare proprietarul centralelor
În prezent, din punct de vedere legal, chiar dacă au fost organizate licitaţii pentru vânzarea centralelor, proprietar este tot Consiliul Local Câmpina. Şi aşa va fi până la semnarea contractelor de vânzare-cumpărare. Este greu de înţeles de ce nu au fost încheiate până acum aceste contracte, mai ales că a trecut jumătate de an de la aprobarea, de către CL, a hotărârilor de vânzare a centralelor. Iar aceste hotărâri îşi pierd valabilitatea dacă în termen de 180 de zile calendaristice nu s-a finalizat vânzarea centralelor, prevedere inclusă la articolul 4 al documentelor respective. Termen care expiră, după cum menţionam, săptămâna viitoare. În ceea ce priveşte plata, consilierii au stabilit că fiecare cumpărător poate opta între modalitatea de plată integrală sau plata în şapte rate anuale, egale, până la data de 31 martie a fiecărui an.  

În baza cărui document s-a permis accesul în spaţiile licitate, dar nevândute?
După cum spuneam, centralele au fost modernizate. Există, totuşi, nişte semne de întrebare. Dacă tu, firmă serioasă, te-ai bătut la licitaţie să câştigi centrala şi ai gânduri mari cu acest spaţiu, atunci de ce nu te-ai zbătut să intri şi din punct de vedere legal în proprietatea centralei, semnând un contract de vânzare-cumpărare cu administraţia locală? În lipsa acestui contract care să ateste dreptul de proprietate asupra spaţiului, cine a permis acestor două firme să intre în centrale şi să se apuce de lucru? În bază cărui document au fost modernizate aceste spaţii? Doar a unui proces-verbal încheiat după licitaţie? Cine din Primărie trebuia să urmărească respectarea legalităţii?

Va reacţiona Consiliul Local?
Poate că firmele în cauză sunt bine intenţionate, poate a trecut timpul prea repede şi nu s-au putut rezolva problemele legate de documentele necesare pentru încheierea contractelor de vânzare-cumpărare. Atunci, ce rămâne de făcut? Ar fi unele soluţii. Prima – semnarea contractelor până la 29 ianuarie 2011. Termenul este, însă, prea scurt pentru rezolvarea unei astfel de probleme, că numai cadastrul durează săptămâni bune. O altă soluţie – în şedinţa din 27 ianuarie, Consiliul Local Câmpina să prelungească termenul până la care se poate finaliza vânzarea centralelor. Altfel, legal vorbind, hotărârile din iulie 2010 îşi pierd valabilitatea şi nu ştim cui i-ar conveni reluarea licitaţiilor. În nici un caz firmelor implicate, care au băgat, totuşi, nişte bani în modernizarea spaţiilor. Rămâne să vedem care va fi reacţia Consiliului Local.

Şi totuşi, cine sunt firmele care au câştigat licitaţiile?
Aici sunt unele aspecte interesante. Practic, în momentul aprobării de către CL a hotărârilor de vânzare a centralelor, în 29 iulie 2010, cele două firme nici nu existau. Conform Monitorului Oficial 3774/1 septembrie 2010, Magfid Serv Câmpina şi Mes Amis Pub Băneşti au fost constituite şi înregistrate ca societăţi comerciale la data de 19 august 2010, cu câteva zile înainte de organizarea licitaţiilor. Deci s-ar putea spune că au fost create special pentru această afacere. Nimic ilegal, se practică la scară largă în România. Cele două firme mai au ceva în comun. Acţionarul majoritar de la Magfid Serv SRL Câmpina, Cosmin Ion Iugulescu, este acţionar şi administrator la Mes Amis SRL Băneşti. Are prieteni în administraţia locală, lucru care ne interesează, însă, mai puţin. Ar conta mai mult dacă administraţia locală nu s-ar abate de la principiul potrivit căruia nimeni nu e mai presus de lege.

4 Comments

 1. Cristea says:

  Ma bucur ca se vad si gunoaiele din fata cladirii pe care le-a monitorizat consilierul pe probleme de salubritate Moldoveanu Alin, urmarind realizarea acestei lucrari, in timpul programului de lucru.Si noi am monitorizat lucrarea in timpul nostru liber, de la etaj,si am vazut tot ce trebuia.

 2. iulian says:

  Campina e atat de mica ca daca vrei sa faci „ceva” trebuie sa te ascunzi bine. In spatele acestei afaceri se spune ca sta consilierul personal Moldoveanu Alin care probabil vrea sa administreze spatiile pe gratis …… ca de are pile

 3. Laurentiu says:

  hai dom’le, cui ii convine sa bage bani in mizeriile alea de centrale si apoi sa ramina fara ele, ca si dvs scrieti asta. eu cred ca o sa incheie contracte, daca nu insemna ca ori sint prosti ori le/a cazut afacerea.

 4. Tony says:

  Nu ai cum sa uiti sa inchei un contract de vanzare cumparare, e imposibil! Dar poti sa amani cat mai mult atunci cand astepti ceva ori apare o belea. Va spun sincer ca mie mi se par mari preturile cu care au castigat aia licitatia. In halul in care aratau centralele alea nu dadeam mai mult de juma de miliard, acum nu stiu ce trenuri au si ce suprafete. Dar e clar ca afacerea nu e prea curata. Semnul meu de intrebare are legatura cu Iugulescu, stiu multe de el si stiu si altii.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *