Administratie publica

Deputatul Florin Anghel: „Le-a convenit când au luat rafinăria pe doi lei, dar au uitat de obligaţiile privind protecţia mediului!”

Anghel si BorbelyBatalele Rafinăriei „Steaua Română” au reprezentat un subiect aparte la întâlnirea autorităţilor locale şi judeţene cu ministrul Laszlo Borbely. Acesta a recunoscut că situaţia este destul de gravă, dar şi destul de delicată. „Pentru dezafectarea acestor batale şi ecologizarea zonei, rafinăria ar trebui să investească aproape 100 milioane de euro, etapizat. Este o sumă uriaşă, într-adevăr. Dar au termen până în 2015 să rezolve problema. Nu ştiu cum o vor rezolva, mai ales că acum societatea trece printr-o situaţie grea… Deocamdată, noi nu-i putem ajuta pentru că accesul la fondurile europene pentru siturile poluate istoric îl au doar administraţiile publice locale. Aşa sunt normele UE pe actualele programe operaţionale”, a declarat ministrul Borbely.

„Problema batalelor cred că o vom lăsa urmaşilor noştri!”
Deputatul Florin Anghel a fost mult mai tranşant şi se poate spune chiar că a bătut obrazul conducerii societăţii pentru neimplicarea în problema ecologizării. „Este adevărat că acum rafinăria are o situaţie dificilă, dar a avut şi perioade Anghelfoarte bune, iar în acele perioade nu s-a ocupat deloc să rezolve problema cu batalele. Când eram preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, am avut mai multe discuţii cu acţionariatul rafinăriei şi nu am găsit nici un fel de înţelegere din partea lor. Le-a convenit când au luat rafinăria pe doi lei… Prin contractul de privatizare şi-au asumat rezolvarea problemelor legate de mediu, inclusiv pe cea a batalelor. Nu s-a făcut absolut nimic Din punctul meu de vedere, cred că le vom lăsa urmaşilor noştri aceste probleme”, a spus Florin Anghel. Deputatul câmpinean a făcut un apel la conducerea rafinăriei şi la autorităţile locale pentru a găsi o cale de dialog, poate şi o soluţie. „Mă gândesc, eventual, să preia administraţia locală unele batale şi să le reabiliteze cu fonduri europene, dacă altfel nu se poate”, a mai afirmat Florin Anghel.

Lungu rafinarieCe-ar fi fost Câmpina fără rafinărie?
Prezent la discuţii, directorul tehnic al Rafinăriei „Steaua Română”, Iulian Lungu, a încercat să ia apărarea societăţii pe care o reprezintă: „Câmpina n-ar fi ceea ce este astăzi dacă nu exista rafinăria. Astăzi, suntem în această situaţie delicată din cauza greşelii unui funcţionar al statului român, dar se uită asta. Acum căutăm finanţare pentru repornirea activităţii. Lucrurile nu sunt simple şi cred că ar trebui să avem o discuţie serioasă, în cadru organizat, poate chiar la minister. Poluarea istorică nu e numai problema Câmpinei sau a României, e o problemă în toată Europa de Est. Ar trebui să existe discuţii şi reglementări chiar la nivelul UE. Trebuie estimate costurile, trebuie identificate surse de finanţare şi trebuie stabilit de unde începe răspunderea agentului economic privat”.

Borbely 4Ministrul vrea un raport complet cu măsurile şi banii investiţi de rafinărie în protecţia mediului
În 2006, când a obţinut autorizaţia integrată de mediu valabilă până în 2015, Rafinăria „Steaua Română” s-a obligat să urmeze nişte paşi şi să rezolve unele probleme. Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului susţin că societatea şi-a respectat obligaţiile asumate, însă ministrul Borbely nu a părut foarte convins. A vrut să ştie care sunt etapele stabilite prin autorizaţia de mediu şi câţi bani a cheltuit rafinăria pentru protecţia mediului. Cum discuţiile s-au cam aprins şi răspunsurile întârziau să apară, Laszlo Borbely a cerut un raport clar cu toate aceste aspecte pentru că „din 2006 şi până azi ar cam fi trebuit să se vadă ceva…”

2 Comments

  1. elvis arghir says:

    Si eu sunt de acord cu Florin Anghel, cea mai facila solutie a-r fi preluarea terenurilor pe care se afla aceste bataluri si ecologizarea lor cu fonduri europene.Oricum acestea sunt poate cea mai serioasa problema pe care o avem, pentru ca in caz de dezastru acestea ne vor afecta pe toti .

  2. Nicusor says:

    Sigur ca Dl Anghel este preocupat de cum ar putea beneficia dansul de acele terenuri,ca nu se agita degeaba. Ce sa spun,cata preocupare pt ecologizare! Ca treaba cu restaurantul de pe muscel,unde a inchis intrarea pe pod si si-a facut ditamai casoiul cu bani castigati cinstit,evident!

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *