Social

Liber la pensionarea anticipată, dar…

Pensionari la ghiseuAproximativ 200 de dosare au fost depuse, anul acesta, la Casa Judeţeană de Pensii Prahova în vederea pensionării anticipate. Au apelat la această soluţie persoane care se tem că îşi vor pierde locul de muncă, dar şi persoane care se tem ca nu cumva Guvernul să suspende din nou prevederile legale care permit pensionarea anticipată, aşa cum s-a întâmplat în vara anului trecut. Conform noii legi a pensiilor, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, procentul de penalizare în cazul pensiei anticipate parţiale a crescut de la 0,5% la 0,75% pentru fiecare lună de anticipare. Penalizarea maximă poate ajunge la 45% din cuantumul pensiei calculate pentru limită de vârstă. Nu vor fi penalizaţi cei care se vor pensiona anticipat cu maximum cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare şi cei care au depăşit stagiul standard de cotizare cu 8 ani faţă de 10 ani cât se prevedea în vechea lege. Ar mai trebui menţionat faptul că anul trecut, din ianuarie şi până în iulie, 1.514 prahoveni au depus dosare în vederea pensionării anticipate sau anticipate parţial.

Prahova are aproape 200.000 de pensionari
Prahova se află pe primul loc în topul judeţelor în ceea ce priveşte numărul de pensionari. În total, avem 198.858 de pensionari de asigurări sociale de stat (şi în jur de 170.000 angajaţi). Pe de altă parte, Prahova este un judeţ foarte mare, are cele mai multe localităţi (104), mulţi locuitori, dar şi un grad mare de industrializare. Pensia medie pe care o primeşte un pensionar prahovean este de aproximativ 780 de lei, 49% dintre pensionari având pensia cuprinsă între 740 şi 1.000 lei. Din numărul total al pensionarilor din judeţ, aproximativ 6.000 primesc pensie anticipată sau anticipată parţial.

1 Comment

  1. Stefan Ene says:

    O precizare a dvs. trebuie un pic refacuta pentru a fi inteleasa:

    Nu vor fi penalizaţi cei care se vor pensiona anticipat cu maximum cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare şi care au depăşit stagiul complet de cotizare cu 8 ani faţă de 10 ani cât se prevedea în vechea lege.

    Sunt doua conditii cumulative care trebuie indeplinite, nu sunt doua categorii diferite, asa cum se intelege din articolul dvs.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *