Administratie publica

„Nu există cadrul legal pentru comasarea spitalelor!”

Medici VoilaDirectorul Gabriel Ţintărescu şi o parte a medicilor de la Spitalul Voila au solicitat, în această seară, Consiliului Local Câmpina sprijin pentru a convinge Ministerul Sănătăţii să renunţe la ideea comasării unităţii cu Spitalul Municipal. Reprezentanţii Spitalului Voila au participat la şedinţa extraordinară a CL şi au obţinut de la administraţia locală promisiunea vor fi susţinuţi în demersurile lor. Mai mult, Consiliul Local va trimite un nou memoriu Ministerului Sănătăţii.

În faţa consilierilor, directorul Spitalului Voila, Gabriel Ţintărescu, a prezentat pe scurt o serie de argumente împotriva comasării: „Nu se poate realiza fizic o asemenea comasare în condiţiile în care la Voila sunt 500 de paturi, iar Spitalul Municipal are puţin peste 300 de paturi. Nu înţeleg de unde această idee cu comasarea. Spitalul Voila este unul performat. Niciodată noi nu am creat probleme nimănui, nici comunităţii, nici administraţiei locale, nici autorităţilor judeţene sau centrale. Să nu uităm că aproape 40% dintre pacienţii noştri sunt din Câmpina şi zonele limitrofe, iar restul din alte judeţe. Voila nu este un spital oarecare! Faptul că ne opunem acestei comasări nu înseamnă că suntem împotriva reformei. Dar trebuie măsuri fezabile, măsuri care să fie aplicabile”.
Gabriel Ţintărescu a mai spus că, aşa cum a decis Ministerul Sănătăţii, numărul de paturi a fost redus anul trecut cu 10%, de la 560 la 510, iar externările au scăzut de la 12.500 pe an, la 9.200. „Iar în loc de 500 de angajaţi, cât ar trebui să avem în raport cu numărul de paturi şi de externări, noi avem 308. Şi aş vrea să vă spun că la Voila nu se tratează numai acele cazuri psihiatrice deosebite. Dacă mă refer numai la depresiile cauzate de condiţiile socio-economice dificile, să ştiţi că numărul lor a crescut cu 20% comparativ cu alţi ani, iar aceste cazuri riscă să rămână în comunitate”, a mai afirmat Gabriel Ţintărescu.

CL Campina
Doar CL poate decide reorganizarea unui spital
La rândul său, primarul Horia Tiseanu a venit cu un argument foarte puternic: „Am studiat cu atenţie cadrul legal, iar concluzia este aceea că nu suntem obligaţi să susţinem comasarea cerută de Ministerul Sănătăţii. Legea dă dreptul Consiliului Local să aprobe sau să respingă această comasare. Consiliul Local decide. Legea este foarte clară – orice transformare, orice reorganizare a unui spital se face la propunerea managerului şi doar cu acordul Consiliului. Eu nu susţin comasarea, care ar da complet peste cap organizarea celor două spitale. Practic, nu există cadrul legal pentru comasare!”
Primarul Tiseanu a spus că regretă faptul că nu a fost invitat astăzi la Consiliul Judeţean, la întâlnirea cu subsecretarul de stat Raed Arafat, „pentru că aş fi avut unele lucruri de spus în legătură cu spitalele noastre, dar mă gândesc că poate că s-a discutat altceva…” La propunerea primarului, Consiliul Local şi-a dat acordul (prin vot) să se trimită un nou memoriu Ministerului Sănătăţii, în care să se precizeze clar punctul de vedere al administraţiei câmpinene.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *