Administratie publica

O strategie care, sperăm, nu va rămâne doar pe hârtie

Lansare strategie de dezvoltareLa Primăria Câmpina a fost lansat astăzi oficial proiectul „Strategia de dezvoltare locală a municipiului”. Un proiect în valoare de 286.890 lei, pentru care s-a obţinut o finanţare nerambursabilă de la Fondul Social European. Contribuţia de la bugetul local este de 5.737 lei. Această strategie de dezvoltare locală este, de fapt, un document care va sta la baza dezvoltării ulterioare a localităţii, va fi elaborat în 12 luni şi va fi valabil pentru perioada 2011-2017.
„Este necesară o astfel de strategie în care vor fi incluse proiectele noastre de dezvoltare socială şi economică pentru următorii ani. Mai mult, pentru anumite proiecte cu fonduri europene, este obligatoriu să ai o strategie de dezvoltare locală, fără de care scad şansele de a obţine bani de la Uniunea Europeană. Iar noi vrem să depunem noi proiecte pentru obţinerea finanţării. Derulăm deja cinci proiecte cu fonduri europene, cuprinse între 500.000 euro şi 6 milioane de euro, şi două proiecte cu fonduri guvernamentale”, a declarat primarul Horia Tiseanu.

Dana Hoitan si Gabi BarbuDe elaborarea strategiei se va ocupa un grup de lucru format din angajaţi ai Primăriei Câmpina de la mai multe servicii şi birouri. Vor fi organizate dezbateri publice cu cetăţenii, cu reprezentanţii mediului de afaceri, instituţiilor culturale, unităţilor de învăţământ, organizaţiilor neguvernamentale şi asta pentru că Strategia de dezvoltare locală va trebui să conţină informaţii din absolut toate domeniile. De implementarea acestui proiect se vor ocupa Gabriela Barbu şi Dana Hoitan (foto), cei doi consilieri de la Biroul de Programe Europene din cadrul Primăriei. La acţiunea de astăzi a fost prezent şi Codruţ Constantinescu, consilier personal al prefectului pe probleme de relaţii internaţionale.

O ocazie să ne amintim de… Agenda Locală 21
Prima strategie de dezvoltare a Câmpinei a fost realizată în 2004. Poate vă amintiţi de Agenda Locală 21, un document destul de complex, dar ale cărui obiective nu au fost puse în totalitate în practică. Cum ar fi cele legate de batale şi reducerea poluării, de construcţia unor noi staţii de epurare, construcţia unor aşezăminte sociale etc. Sau au fost realizate cu o oarecare întârziere, cum ar fi cele legate de dezafectarea vechii rampe de gunoi sau reabilitarea Bulevardului Culturii.
„Obiectivele au fost puse în practică şi în funcţie şi de fondurile pe care le-am avut la dispoziţie. Oricum, de la elaborarea Agendei 21 şi până astăzi s-au schimbat multe lucruri, de la legislaţie până la posibilităţile de finanţare”, a explicat primarul Tiseanu.
„Agenda Locală 21 a fost un proiect pilot, o provocare şi pentru noi. Am încercat atunci o prioritizare a obiectivelor municipiului şi cred că a fost un lucru bun. Multe dintre obiectivele incluse în Agenda 21 au fost realizate, iar altele sunt în curs de realizare, deci nu se poate spune că am elaborat degeaba acest document”, a spus şi consilierul local Marian Nistor, unul dintre coordonatorii grupului care a realizat, în 2004, Agenda Locală 21.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *