În octombrie 2010, a apărut Legea 202 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor. O lege care modifică în mai multe puncte Codul de Procedură Civilă şi care impune administraţiilor locale să perceapă o nouă taxă, cea de divorţ. Cuantumul este stabilit de fiecare administraţie în parte. La Ploieşti, de exemplu, taxa de divorţ este de 100 lei, dar cât de curând va fi majorată. La Câmpina, s-a stabilit din prima 500 lei. Taxa va fi plătită chiar dacă părţile implicate se împacă şi retrag dosarul de la Biroul de Stare Civilă.
Pe rolul Judecătoriei Câmpina se află, în prezent, aproximativ 1.500 de dosare de divorţ. Nu este vorba doar despre cupluri din Câmpina, ci şi din localităţile limitrofe. De acum înainte, câmpinenii care vor să divorţeze se pot adresa şi Primăriei, mai exact Biroului de Stare Civilă. Sunt câteva condiţii, cea mai importantă fiind aceea ca familia respectivă să nu aibă copii. Se întocmeşte un dosar destul de consistent şi, într-o lună şi jumătate, căsătoria se desface pe cale administrativă. Cum a ajuns Consiliul Local Câmpina la concluzia că 500 de lei este un cuantum numai bun? A calculat. „La cabinetele notariale, taxa de divorţ este de minimum 620 lei cu tot cu TVA. Iar notarul face acelaşi lucru pe care îl face şi ofiţerul Stării Civile. De aceea, eu propun o taxă de 500 de lei, care se va încasa anticipat, adică în momentul depunerii cererii de divorţ”, a spus iniţiatoarea proiectului, Monica Clinciu. Proiectul a fost aprobat cu 17 voturi pentru şi o abţinere (Gena Preda).
Ca de fiecare data Primaria este in top cu preturile cele mai mari din tara…… concluziile le trageti singuri SA TRAITI BINE!!!!!
nu*i cam mult? ne gindim doar la incasarile le buget si nu ne gindim deloc la oameni?