Administratie publica

Autorităţile din Prahova zic una, Ministerul Sănătăţii face alta

Spital TBC FlorestiPrin hotărâre de Guvern, s-a luat decizia ca patru unităţi sanitare din Prahova să fie transformate în cămine pentru bătrâni. Este vorba despre Preventoriul TBC Poiana Ţapului, Spitalul de Pneumoftiziologie Floreşti, Centrul de Sănătate Bălţeşti şi Centrul de Sănătate Urlaţi. Doar în cazul unităţii de la Poiana Ţapului există acordul autorităţilor locale pentru desfiinţare, imobilul fiind foarte vechi şi şubred. Pentru celelalte trei unităţi, primarii şi reprezentanţii Consiliului Judeţean au făcut numeroase demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru menţinerea profilului actual. Potrivit informaţiilor furnizate de preşedintele CJ, Mircea Cosma, spitalul de la Floreşti şi cele două centre de sănătate de la Bălţeşti şi Urlaţi funcţionează la capacitate maximă, au dotarea necesară şi, în cel mai rău caz, ar putea deveni secţii exterioare ale Spitalului Judeţean de Urgenţă, nu centre pentru bătrâni.  

La 1 aprilie începe redistribuirea personalului din unităţile care vor fi desfiinţate 
Cu toată opoziţia autorităţilor din teritoriu, Ministerul Sănătăţii merge mai departe şi anunţă, pe site-ul propriu, că de la 1 aprilie 2011 începe redistribuirea personalului medical din unităţile care vor fi transformate în cămine de bătrâni. Iar cele patru unităţi sanitare din Prahova sunt pe listă. A fost emis chiar şi un Ordin al ministrului Sănătăţii, care prevede că redistribuirea se va face etapizat şi va dura cel mult 60 de zile.
În Prahova, la cele patru unităţi vizate lucrează aproape 300 de persoane. În total, la nivel naţional, 677 de medici şi 2.085 de asistente medicale vor trebui să opteze fie pentru posturi în cadrul căminelor pentru persoanele vârstnice, nou înfiinţate, fie pentru posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeaşi specialitate.
Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătăţii, la spitalele din Prahova sunt vacante, în prezent, 102 posturi de medici, 88 – pentru asistente medicale, 70 posturi pentru infirmiere şi 59 pentru îngrijitoare, 3 posturi de farmacist, 5 – biolog, biochimist, 6 – pentru logopezi, sociologi sau asistenţi sociali şi 5 posturi de şofer.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *