Social

Deputatul Florin Anghel, „certat” de sindicalişti pentru noul Cod al Muncii

Anghel sindicate 1La Casa Tineretului a avut loc astăzi o nouă şedinţă a liderilor de sindicat din Prahova, care fac parte din Confederaţia Cartel Alfa. O şedinţă la care a fost invitat şi deputatul PDL Florin Anghel. Principalul subiect de discuţii a vizat noul Cod al Muncii, despre care sindicaliştii spun că este un „cod al sclaviei”, că va împiedica orice formă de protest şi va mări numărul şomerilor din ţară. „Trăiţi într-o colivie, dumneavoastră, cei de la putere, şi nu vă interesează ce se întâmplă cu noi!”, i-au spus sindicaliştii deputatului câmpinean. 
Liderii de sindicat s-au declarat nemulţumiţi de mărirea perioadei de probă pentru un angajat de la 30-90 de zile, cât este acum, la 90-120 de zile (prin noul Cod al Muncii) şi au propus ca şi în cazul parlamentarilor să existe perioadă de probă, pentru ca electoratul să se convingă de calităţile şi implicarea celui pe care l-a ales. „Iar dacă nu e bun, alegem altul!”, au afirmat sindicaliştii. Aceştia au contestat şi prevederea potrivit căreia, pe perioada unei greve, patronul poate angaja alţi oameni în locul greviştilor. O altă nemulţumire a fost legată de angajarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii, în locul dezbaterii parlamentare.

Anghel sindicate 2
Discuţiile au durat ore bune, iar Florin Anghel a încercat să răspundă punctual  întrebărilor sindicaliştilor. O misiune cam ingrată, în condiţiile în care parlamentarii PDL nu au fost consultaţi cu adevărat atunci când Guvernul a realizat Codul Muncii. 
Deputatul Florin Anghel: „Prin noul Cod al Muncii, sunt avantaje şi dezavantaje atât pentru angajat, cât şi pentru angajator. Eu nu sunt de acord cu ideea că acest Cod al Muncii va genera restructurări de personal. Eventuale probleme sociale care ar putea apărea nu au legătură cu noua lege. Este un trend internaţional. A fost o vreme când, în România, se investea mult în confecţii şi tricotaje, de exemplu. Acest gen de industrie va migra spre est, iar la noi vor veni unele multinaţionale. Acestea îşi vor transfera aici fabricile. Iată, la Câmpina, Cameron va aduce o fabrică pe care o are acum în Anglia. Nu va fi o creştere spectaculoasă a locurilor de muncă pentru că, în general, aceste fabrici dispun de o tehnologie performantă. Dar câteva zeci de locuri de muncă tot se vor crea. Cauza pentru care multinaţionalele vor veni la noi este strict economică. Produsele se fac aici, se întorc în Vest, dar transportul este mai ieftin decât diferenţa dintre cheltuiala cu forţa de muncă de la noi şi cât s-ar cheltui într-o ţară occidentală”.  

Cu alte cuvinte, Florin Anghel confirmă ceea ce a spus de mai multe ori, în ultimele zile, ministrul Muncii, Ioan Botiş: forţa de muncă din România este mai ieftină. Adică, pentru un loc de muncă, românul se vinde foarte ieftin. Într-un fel, se poate spune că noul Cod al Muncii pregăteşte terenul pentru firmele mari care vor veni în România şi care vor fi avantajate de prevederile care… reduc la tăcere angajaţii.
În altă ordine de idei, sindicaliştii se declară îngrijoraţi şi de noul proiect al ministrului Botiş. Este vorba despre Legea Acordului Social, care va cumula legea sindicatelor, legea patronatelor, legea conflictelor de muncă şi pe cea a contractelor de muncă. Liderii de sindicat susţin că vor fi multe prevederi dure, una dintre ele vizând inclusiv dispariţia contractelor colective de muncă.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *