Administratie publica

După modelul… HidroPrahova, ne pregătim de managementul integrat al deşeurilor

Sedinta CJConsiliul Judeţean Prahova a primit, ieri, confirmarea oficială a faptului că proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor” îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi depus la Comisia Europeană, pe 25 martie, în vederea obţinerii finanţării. Ce înseamnă acest proiect? Un parteneriat între localităţile judeţului şi CJ pentru rezolvarea problemelor privind gestiunea deşeurilor. La întrunirea de ieri, de la CJ, unde municipiul Câmpina a fost reprezentat de primarul Horia Tiseanu, au participat Florin Burnar – director în cadrul Ministerului Mediului, Alexandru Georgescu – directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, reprezentanţi ai instituţiilor de mediu şi ai administraţiilor publice din mai multe localităţi ale judeţului. „Sistemul de management integrat al deşeurilor încearcă să copieze cumva programul de apă şi şi canal care se derulează prin HidroPrahova. Se va realiza un masterplan pentru tot judeţul, pe zone şi localităţi şi se va accesa finanţarea europeană pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi tot ceea ce presupune gestiunea deşeurilor la nivelul judeţului”, a declarat primarul Horia Tiseanu.

Colectare selectiva
Colectarea selectivă, scopul principal al proiectului judeţean

În prezent, la nivelul judeţului se strâng anual aproximativ 287.500 tone de deşeuri, 80% din întreaga cantitate provenind din mediul urban, iar diferenţa – din mediul rural. Vor rămâne doar două rampe ecologice de gunoi – cea de la Boldeşti Scăieni (care este cea mai mare şi are o durată de utilizare de 15 ani) şi cea de la Vălenii de Munte (mult mai redusă ca suprafaţă). Nu se prevede construirea unei rampe noi, într-un viitoar apropiat, dar se va da o mai mare atenţie aşa-numitor staţii de transfer. Prin proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor” se intenţionează introducerea unui sistem unitar de colectare selectivă în tot judeţul. Vor exista grupuri de câte trei containere – unul pentru hârtie şi carton, unul pentru plastic şi metal şi unul pentru sticlă. În mediul urban, va trebui să existe câte un astfel de grup de containere la 300 de locuitori de la bloc şi unul la 50 de gospodării (case). În mediul rural, un grup de containere la 100 de gospodării. „Dacă implementarea proiectului durează mai mult decât estimăm noi, s-ar putea ca fiecare localitate să-şi creeze propriul sistem de colectare selectivă. Dar sunt şi localităţi care nu-şi permit acest lucru din cauza problemelor financiare. Şi atunci, acest proiect judeţean vine în sprijinul lor”, a mai afirmat Horia Tiseanu.

Un singur operator de salubritate în tot judeţul
Va fi, probabil, afacerea secolului pentru firma care va ajunge să deservească întregul judeţ. Acum, în Prahova, există 9 operatori publici de salubritate şi 9 operatori privaţi, fiecare cu bucăţica lui. Dar se doreşte ca, în perspectivă, să funcţioneze un singur operator de salubritate. „Nu cred că se va întâmpla asta prea curând, poate peste câţiva ani. De altfel, la şedinţa de la Consiliul Judeţean, reprezentantul Ministerului Mediului chiar a spus că nu va exista o presiune pe administraţiile locale în acest sens, totul se va face eşalonat, în timp, pe măsură ce expiră contractele cu actualii operatori. Sunt localităţi unde s-a recomandat rezilierea contractelor dacă operatorul de salubritate nu-şi face treaba, dar asta ar însemna procese care ar dura destul de mult. De aceea, se va merge pe ideea rezolvării în timp a acestei probleme”, a declarat primarul Tiseanu.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *