Administratie publica

Ministrul Sănătăţii vrea ca medicii să fie plătiţi şi de la bugetul local

Indiferent de decizia care va fi luată în privinţa reorganizării spitalelor, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, doreşte ca autorităţile locale să asigure o suplimentare a salariilor cadrelor medicale, în funcţie de performanţa acestora. Prin intermediul unui comunicat de presă postat pe site-ul ministerului, Cseke Attila anunţă că va iniţia un program pilot de finanţare suplimentară a medicilor din spitalele aflate în subordinea autorităţilor locale. 
În acest sens, ministrul le-a transmis reprezentanţilor Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene şi celor din Asociaţia Municipiilor din România rugămintea de a comunica dacă există autorităţi ale administraţiei locale interesate să susţină un astfel de program.
„Am unele semnale că există autorităţi locale care vor să se implice şi să găsească soluţii pentru plata medicilor în funcţie de performanţă şi de aprecierea pacienţilor. Sigur că nu toate autorităţile locale vor susţine un astfel de program, dar va fi un început. Nu am renunţat la ideea de a plăti personalul medical în funcţie de performanţă. Cred, în continuare, că avem un corp medical bine pregătit, cu medici care fac performanţă şi care, pentru aceasta, merită venituri suplimentare”, spune ministrul Sănătăţii, în comunicatul menţionat.

Fiecare spital câmpinean a primit 200.000 lei de la bugetul local
În prezent, administraţiile publice pot aloca bani de la bugetul local pentru reparaţii, utilităţi şi dotări în spitale, nu şi pentru plata cadrelor medicale. La Câmpina, conducerile celor două spitale au solicitat câte 500.000 lei pentru cheltuieli de dezvoltare (dotări şi reparaţii), dar s-a aprobat alocarea a doar 200.000 lei de la bugetul local,  pentru fiecare spital, urmând ca suma să fie suplimentată printr-o eventuală rectificare bugetară.
Pe partea de funcţionare, cele două unităţi medicale câmpinene au nevoie de sume importante. Cheltuielile pentru 2011, ale Spitalului Municipal, sunt estimate la peste 22,88 milioane lei, din care cheltuielile de personal ar reprezenta 15,68 milioane lei. La Spitalul de Psihiatrie Voila, cheltuielile necesare funcţionării sunt de aproximativ 17,4 milioane lei, sumă din care 11,17 milioane lei reprezintă cheltuielile de personal.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *