Administratie publica

Primarii din Prahova refuză comasarea spitalelor. CJAS avertizează cu sistarea finanţării de la 1 aprilie

La Palatul Administrativ din Ploieşti a avut loc, astăzi, ultima întrunire a autorităţilor prahovene pe tema reorganizării unităţilor medicale. Primarii localităţilor implicate, inclusiv primarul Câmpinei, Horia Tiseanu, şi-au prezentat din nou argumentele pentru care nu sunt de acord cu comasarea spitalelor, iar punctele de vedere ale administraţiilor publice locale urmează să fie transmise Ministerului Sănătăţii, prin intermediul prefectului judeţului. Singura surpriză a venit din partea Consiliului Judeţean… După ce, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Mircea Cosma anunţa că este de acord cu comasarea celor trei spitale pe care le are în subordine, la întâlnirea de astăzi, Cosma a declarat că spitalele în cauză (Judeţean, de Pediatrie şi cel de Obstetrică-Ginecologie) vor rămâne independente, deoarece „comasarea nu este fezabilă”.
La întâlnirea de astăzi, de la Ploieşti, s-a adus un discuţie şi un avertisment transmis managerilor de spitale de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Prahova. Reprezentanţii acestei instituţii au spus că este foarte posibil ca, de la 1 aprilie 2011, Ministerul Sănătăţii să oprească finanţarea către unităţile spitaliceşti. Cu alte cuvinte, să lase autorităţile locale să se descurce singure, dacă tot s-au opus măsurilor stabilite de minister.   

Spitalele din Breaza, Drajna şi Floreşti, în situaţii mai complicate
Prefectul judeţului, Adrian Dobre, a afirmat că lucrurile sunt, în general, clare în ceea ce priveşte poziţia autorităţilor locale faţă de propunerile Ministerului Sănătăţii. Singurele probleme ar mai fi la Preventoriul TBC de la Buşteni, care, cel mai probabil, va fi desfiinţat, şi la spitalele de la Breaza, Drajna şi Floreşti, care au pierdut total sau parţial dreptul de proprietate asupra clădirilor în care funcţionează.
La Buşteni, situaţia este destul de clară. Potrivit primarului Emanoil Savin, „construcţia nu se pretează pentru un azil de bătrâni aşa cum a propus ministerul”, fiind vorba despre un imobil vechi şi destul de degradat. În schimb, în ceea ce priveşte spitalele de la Breaza, Drajna şi Floreşti, situaţia este delicată, clădirile în care acestea funcţionau fiind retrocedate foştilor proprietari. La Floreşti, există un contract de închiriere, valabil până în 2014. La Drajna, la fel, iar chiria se ridică la aproape 2.000 euro pe lună. Prefectul a declarat că în aceste trei cazuri vor continua discuţiile pentru găsirea unor soluţii.
Conducerea Spitalului de Boli Pulmonare Breaza ar prefera o mutare la Poiana Câmpina, deoarece naveta ar fi mai uşoară pentru cadrele medicale, decât la Drajna, aşa cum a propus ministerul. Autorităţile din Poiana (pe care nu le-a invitat nimeni la nici o discuţie) sunt decise, însă, să concesioneze spaţiul fostului spital unei firme private.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *