Discuţiile asupra proiectului privind concesionarea hotelului şi a foaierului mic (care a fost cândva restaurant) au durat mai bine de o oră. Până la urmă, decizia a fost luată cu 14 voturi pentru şi patru abţineri. „Vrem hotel şi restaurant la standarde ridicate. Nu facem cazinou, nu există interese de partid în această concesionare şi nici interese personale! Îmi doresc ca la licitaţie să vină cât mai multe firme, ca să avem de unde alege”, a spus iniţiatoarea proiectului, Monica Clinciu.
Argumente pro şi argumente contra
După cum a menţionat Monica Clinciu, se impune concesionarea din mai multe motive. În primul rând, pentru că legea nu permite administraţiei locale să investească în hoteluri şi restaurante, iar Casa Tineretului nu dispune de fondurile necesare modernizării hotelului. Aşa s-a ajuns ca „hotelul să arate într-un fel…, nu aş vrea să folosesc cuvinte urâte, dar ceea ce am văzut acolo nu se potriveşte cu ceea ce ar trebui să însemne un hotel”, a afirmat iniţiatoarea proiectului. Tot Monica Clinciu a a spus că ar fi nevoie de un milion de euro pentru modernizarea completă a hotelului şi în jur de 200.000 euro pentru foaierul-restaurant. Şi alţi consilieri au susţinut necesitatea concesionării, iar los li s-au adăugat primarul şi viceprimarul.
Adrian Piţigoi (PIN): „Un investitor privat va gestiona mult mai bine această problemă decât noi. Am auzit aici că la Casa Tineretului se încasează cam 2 miliarde de lei vechi pe an. E foarte bine, dar să nu uităm că profitul instituţiei este zero”.
Viceprimarul Ion Dragomir (PSD): „Când nu merge atelajul, nu vinzi căruţa, ci schimbi calul. Cu un management performant la Casa Tineretului nu se ajungea aici. Dar asta e situaţia şi concesionarea e o soluţie bună pentru modernizarea hotelului. Şi nici nu suntem obligaţi să dam toată redevenţa Casei Tineretului. Îi dăm cât are nevoie şi restul intră la bugetul local”.
Gheorghe Tudor (PSD) s-a opus iniţial concesionării foaierului, dar ulterior a votat proiectul, iar Enache Dragomir (PNL) a întrebat dacă există vreo listă cu obiectivele din Câmpina care pot fi concesionate şi dacă hotelul era cap de listă?!
Condiţiile care stau la baza concesiunii
Hootelul şi restaurantul vor fi concesionate pe 25 de ani, la un preţ minim de pornire a licitaţiei de 39.761.9 euro fără TVA/an. Plata se va face în lei, la cursul BNR din ziua respectivă. Redevenţa va fi achitată până la data de 31 martie a fiecărui an. Concesiunea va avea la bază prevederile studiului de oportunitate realizat de administraţia locală şi prin care se interzice ca în spaţiile concesionate să se desfăşoare activităţi de cazinou sau jocuri de noroc. Dacă în 12 luni de la semnarea contractului, nu se obţine autorizaţia de construcţie, concesiunea îşi pierde valabilitatea. De asemenea, dacă în termen de 15 luni de la obţinerea autorizaţiei de construire, nu se obţine certificat de clasificare de două sau trei stele pentru hotel, concesiunea nu mai e valabilă. Concesionarul va păstra actualii salariaţi timp de trei luni, va asigura cazarea gratuită (30 nopţi pe an) pentru delegaţiile străine sau alţi invitaţi ai Consiliului Local, va permite accesul publicului spre sala de spectacole şi va amenaja foaierul pentru a putea fi folosit ca restaurat cu servire mic dejun în regim de catering sau sală de conferinţe.
Planurile Casei Tineretului au dispărut din arhivele Primăriei
În cadrul şedinţei CL, primarul Horia Tiseanu a avut o intervenţie ceva mai amplă, încercând să explice pe larg motivele pentru care se doreşte această concesiune: „Au fost şi, probabil, vor mai fi multe discuţii pe această temă. Da, până acum nu am făcut nimic pentru modernizarea hotelului, dar putem face de acum înainte. Avem două posibilităţi privind acest hotel. Ori îl lăsăm cum este acum, în condiţii modeste, cu mobilier vechi, cu toate dotările învechite, ori îl concesionăm unei firme care să poată investi aici. Şi e o investiţie importantă, de la gresie, faianţă, mochete, mobilier şi toate dotările, plus plata redevenţei la buget. Trebuie rezolvată această problemă şi vreau să vă spun că în jurul ei au apărut altele. De exemplu, planurile Casei Tineretului au dispărut din arhiva Primăriei de mai multă vreme şi nu ştie nimeni nimic de ele, ceea ce mi se pare cel puţin ciudat. În legătură cu foaierul, de ce vă miră că poate fi amenajat acolo un restaurant?! Doar a mai funcţionat un restaurant acolo, a fost o firmă care ne-a creat multe probleme şi cu greu am scăpat de ea, cu ani în urmă (în mandatul când primar era Gheorghe Tudor). M-am gândit foarte mult la acest proiect şi cred că soluţia cea mai bună este concesionarea”.
Din Comisia de evaluare a ofertelor care se vor primi pentru concesionare vor face parte primarul Horia Tiseanu, consilierul local Viorel Bondoc, juristul Iulian Anton şi alţi doi reprezentanţi ai Primăriei. Consilierul Adrian Piţigoi a propus ca, pentru o transparenţă totală, din comisie să facă parte câte un reprezentant al fiecărui partid din CL, însă propunerea nu a fost aprobată de colegii săi. Proiectul de concesionare a foat aprobat cu 14 voturi pentru şi patru abţineri (Mihaela Neagu Petrovici, Luminiţa Dumitrescu, Adrian Piţigoi, Dragomir Enache).
Monica Clinciu, dupa ce … … prin Elvetia ( unde a observat, cu tristete, ca acolo nu e nimic de furat) vine sa nea dea noua – vorba butadei , vezi doamne: carne , branza, lapte, oua…adica , sa ne bage galusca neintereselor pe gat, de parca nu s-ar stii ca tot ce misca in Campina ( raul, ramu, panaramu) e dictat de interese, spaga, si furt. Sunt curios ( vorba vine) ce firma va castiga…
Cum ce firma,firma agreata de cei care nu au fost de acord sa participe si cate un reprezentant de la fiecare partid.
Pe cand se va concesiona si sala de spectacole sau spitalul municipal,nu mai sunt bani la buget pentru deplasari sau salarii marite?
ce a facut Monica prin Elvetia, obsedatule? poate ai fi vrut tu sa faci ceva cu ea… e peste voi toti, frustratilor… cum iese un om destept, cum sariti sa l improscati!