Administratie publica

De astăzi, 67 de spitale nu mai primesc finanţare

Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, hotărârea 345/2011 privind unităţile sanitare cu paturi care nu mai pot încheia contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. Şi tot ieri, în regim de urgenţă, actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial, pentru ca sistarea finanţării să fie valabilă de astăzi, 1 aprilie. Hotărârea de Guvern include lista celor 67 de spitale propuse pentru reprofilare în cămine de bătrâni. O listă care a mai fost aprobată odată, tot prin hotărâre de Guvern, dar atunci nu se menţiona termenul limită pentru reprofilare şi nici data de la care încetează contractul pentru furnizarea serviciilor medicale. Lista o cunoaştem cu toţii, este cea pe care apar şi Preventoriul TBC Poiana Ţapului, Centrul de Sănătate Plopeni, Centrul de Sănătate Bălţeşti şi Centrul de Sănătate Urlaţi. Spitalul de la Floreşti a fost salvat pe ultima sută de metri, dar în locul lui a apărut Centrul de la Plopeni. 

Copiii de la Preventoriul Poiana Ţapului au fost mutaţi la Giurgiu şi Bucureşti
Primăriile din Bălţeşti şi Urlaţi intenţionează să dea în judecată Ministerul Sănătăţii pentru această decizie luată peste capul autorităţilor locale. Probabil, va fi un proces inutil de vreme ce, pentru Guvern, centrele de sănătate din cele două localităţi nu mai există, de astăzi. La Poiana Ţapului, copiii din Preventoriul TBC au fost mutaţi ieri. Potrivit max-media.ro, cei 51 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 17 ani au fost duşi cu ambulanţele Smurd la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti şi la un centru de plasament din Giurgiu. Doat câţiva s-au întors la familiile lor. Preventoriul de la Buşteni va deveni cămin de bătrâni, chiar dacă, după cum ne declara primarul Emanoil Savin, clădirea e veche şi ar trebui pusă la pământ, mai ales că autorităţile locale nu au bani nici pentru o posibilă reabilitare, dar nici pentru o construcţie nouă. Şi cu toate acestea, în acest imobil vechi va funcţiona un cămin de bătrâni.
Astăzi, aproape 70 de pacienţi de la Centrul de Sănătate din Plopeni au fost evacuaţi, cei mai mulţi fiind trimişi… acasă.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *