Politica

Alegerile de la Scorţeni, între pomenile PDL şi greşelile din strategia USL

George SeverinLa două săptămâni după alegerile pentru funcţia de primar al comunei Scorţeni, senatorul George Severin trage linie şi adună. Pomenile electorale ale PDL, dar şi greşelile USL. Îl felicită pe noul primar, Mişu Neacşu şi îi doreşte să îndeplinească măcar 5% din tot ceea ce a promis în campania electorală. Iar partidelor din opoziţie (inclusiv propriului partid, PSD) le doreşte să tragă învăţămintele de rigoare din tot ceea ce s-a întâmplat la Scorţeni. Şi s-au întâmplat destule, miza depăşind cu mult scaunul de primar pentru care s-a organizat scrutinul. 
„PSD nu a avut niciodată primar la Scorţeni, de aceea am decis să susţinem candidatul PNL, Iulian Barbu. Pentru noi, cei din USL, miza nu a fost atât de mare cum a fost pentru PDL. Acesta alegeri au fost cu puţin timp înaintea Conferinţei Naţionale a PDL, unde Roberta Anastase candida pentru o funcţie importantă, de prim-vicepreşedinte, şi dorea să se prezinte cu o victorie împotriva USL. Sigur, nu mă aşteptam să câştigăm aceste alegeri, dar speram ca diferenţa de voturi dintre candidaţi să fie mult mai mică”, a declarat George Severin.
Dincolo de victoria propriu-zisă în alegerile de la Scorţeni, pedeliştii au obţinut şi o victorie de moral: câştigau primele alegeri parţiale împotriva opoziţiei unite, ceea ce se poate considera a fi tot o miză politică. Pentru că, reamintim, pentru prima dată la nivel naţional, PSD, PNL şi PC s-au prezentat cu un candidat comun. 

Greşelile făcute de USL la alegerile din Scorţeni
În opinia senatorului câmpinean George Severin, cea mai mare greşeală a fost aceea că „la insistenţele colegilor din PNL, am acceptat colaborarea cu fostul primar Gheorghe Bazgă. În loc să devină un motiv de atac pentru noi, deoarece fusese primarul PDL şi a fost condamnat în justiţie, noi ne-am afişat alături de el, am făcut echipă cu el şi am transmis un mesaj nepotrivit electoratului. Se poate spune că Bazgă a devenit, astfel, o piatră de moară pentru candidatul nostru. Şi se poate spune că, la Scorţeni, am pierdut din motive de candidat şi prin asocierea cu fostul primar Bazgă”. 

Desfăşurarea de forţe a PDL
George Severin este de părere că, în mediul rural, criza economică nu s-a simţit atât de puternic. În comune sunt puţini bugetari, disponibilizările nu au afectat prea multă lume, pentru că, oricum, nu mai sunt mulţi salariaţi, iar creşterea preţurilor nu a avut impactul de la oraş, deoarece oamenii de la sate au produse în propria gospodărie. „În aceste condiţii, mesajul nostru electoral legat de criză nu a avut acelaşi impact pe care sunt convins că îl va avea în mediul urban”, a spus Severin.
În ceea ce priveşte campania dusă de pedelişti, senatorul PSD crede că a fost o adevărată desfăşurare de forţe: „Nu spun că n-am fi pierdut alegerile şi această desfăşurare de forţe a PDL, care nu numai că şi-a adus la Scorţeni toţi directorii de deconcentrate, parlamentarii şi primarii din mai multe localităţi, dar pe lângă toate acestea a oferit tradiţionala pentru ei mită electorală, de la peşte şi cozonaci, până la achitarea datoriilor la magazinele din comună”. George Severin a mai afirmat că oamenilor din Scorţeni le-a fost frică pentru că li s-a cerut să semneze pe tabele că vor vota cu candidatul PDL, iar unora li s-a cerut să voteze chiar cu mâna pe Biblie. „Vă daţi seama că e vorba despre oameni simpli, care s-au temut că vor păţi ceva. PDL şi-a atins scopul cu aceste practici!”

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *