Administratie publica

Chiar vine finanţarea pentru apă şi canal?!

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, zice că da. Într-o conferinţă de presă, Cosma a anunţat că, în jurul datei de 20 mai, contractul de finanţare a proiectului privind reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare din Prahova va fi semnat în prezenţa ministrului Mediului, Laszlo Borbely. „Prin decizia Comisiei Europene, din 3 mai 2011, a fost aprobat proiectul cu o valoare totală de 201 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare. Decizia intră în vigoare pe 19 sau 20 mai, atunci când, împreună cu domnul ministru Borbely, vom semna graficul şi modul de derulare a proiectului“, a spus Mircea Cosma.
Cota de finanţare din partea Uniunii Europene este de 137 de milioane de euro, a Ministerului Mediului – de 18% din valoarea totală a proiectului, iar administraţiile locale vor trebui să asigure câte 2%. După cum a mai precizat Cosma, banii vor veni eşalonat, prima etapă de implementare a proiectului derulându-se din acest an până în 2013.  

Despre acest proiect vorbim de câţiva ani. Sunt administraţii locale care aproape că şi-au pierdut speranţa că vor mai primi bani pentru reţelele de apă şi canalizare. Lucrurile s-au mişcat extrem de greu şi a fost nevoie să se parcurgă mulţi paşi birocratici până când proiectul a ajuns la Comisia Europeană. Şi a ajuns prin vara anului trecut…  

Reamintim că proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu şi vizează investiţii în reabilitarea şi extinderea reţelelor de canalizare, inclusiv a staţiilor de pompare, reabilitarea staţiilor de epurare a apelor uzate, dar şi proiectarea şi construirea a două staţii de epurare la Sinaia şi Plopeni. Vor beneficia de investiţii în sistemele de apă şi canal localităţile deservite de HidroPrahova: Câmpina, Băneşti (aglomerare Câmpina), Azuga, Buşteni, Sinaia (aglomerare Sinaia), Comarnic, Breaza (aglomerare Breaza), Băicoi, Plopeni, Vălenii de Munte, Teişani (aglomerare Vălenii de Munte), Mizil şi Urlaţi.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *