Social

Comandantul Centrului Zonal Breaza, colonel Constantin Richea, a fost trimis în judecată de DNA. Vindea subiecte candidaţilor la examene

Doi generali, 24 de ofiţeri, 15 subofiţeri şi maiştri militari plus 71 de candidaţi la diverse concursuri în cadrul Ministerului Apărării Naţionale au fost trimişi în judecată de procurorii DNA – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari. Printre ei se află şi colonelul Constantin Richea, comandantul Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza, acuzat de fals intelectual, uz de fals, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Despre ce este vorba? Vânzarea pe bani grei a subiectelor pentru concursurile organizate de structurile MApN. Potrivit comunicatului de presă remis de DNA, în perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza au fost organizate mai multe selecţii a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti, precum şi selecţii pentru elevi sau studenţi în vederea admiterii la instituţiile de învăţământ militar. Selecţia a constat în probe eliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice.
„Folosindu-se de puterea funcţiilor şi a gradelor militare pe care le deţineau, inculpaţii cu funcţii de conducere au acţionat în aşa fel încât unii candidaţi să promoveze în mod ilegal, după ce primiseră subiectele la unele probe scrise, în schimbul unor sume de bani”, precizează DNA, fiind vorba despre zeci de mii de euro.
În ceea ce-l priveşte pe colonelul Constantin Richea, preşedinte al comisiei de selecţie de la Breaza, acesta primea bileţele cu numele candidaţilor pe care trebuia să-i declare admişi. Potrivit DNA, în perioada 2009-2010, Richea a primit 51 de astfel de bileţele trimise printr-un intermediar de către generalul de brigadă Ion Marian, adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Situaţia de la Breaza s-a repetat şi la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *