Noul Cod al Muncii, atât de contestat de opoziţie şi sindicate, dar pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, intră de astăzi în vigoare. Vorbim despre o lege despre care Executivul spune că va duce la crearea de noi locuri de muncă, în timp ce sindicaliştii susţin că elimină aproape complet protecţia salariaţilor. Vă prezentăm în continuare principalele noutăţi aduse de Codul Muncii.
– Perioada de probă a fost extinsă la maximum 90 de zile calendaristice – pentru simplii angajaţi şi la 120 de zile – pentru persoanele care deţin funcţii de conducere. Dacă vă daţi demisia, va trebui să suportaţi o perioadă de preaviz de 20 de zile lucrătoare.
– Pe durata perioadei de probă, salariatul se bucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii.
– Durata maximă a contractului de muncă pe perioadă determinată a fost prelungită de la doi la trei ani.
– Angajatorii vor stabili obiective de performanţă şi criterii de evaluare atunci cand fac angajări. Pe baza acestora se vor putea face şi concedierile individuale sau colective.
– Daca firma trece printr-o perioadă dificilă, angajatorul are dreptul să reducă săptămâna de lucru la patru zile, micşorand şi salariul.
– Pentru fiecare angajat la negru, descoperit de inspectorii de muncă, angajatorul plăteşte o amenda de 500 – 1.000 de lei. Pentru cel mult cinci angajaţi fără contract de muncă, amenda creşte la 10.000-20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.
– Un patron care angajează la negru mai mult de cinci persoane riscă un an sau doi de închisoare sau amendă penală.