Administratie publica

După ce a cheltuit 40 milioane lei pe studii pentru construcţia de noi spitale, Ministerul Sănătăţii „donează” hârtiile administraţiilor judeţene

În 2007, Ministerul Sănătăţii a anunţat lansarea unui program strategic privind construcţia a 20 de spitale judeţene şi opt spitale regionale. Programul urma să se deruleze în perioada 2008-2010, iar pentru punerea lui în practică s-au cheltuit 40 milioane de lei de la bugetul de stat. Nu, nu s-a construit nimic, pentru că a venit criza şi s-a renunţat la idee. Ba chiar s-a luat decizia desfiinţării unor unităţi sanitare. Banii s-au dus, însă, pe… documentaţii. Adică, studii de pre-fezabilitate şi fezabilitate, ghiduri cu directive arhitecturale şi proiecte tehnice, avize de la Inspecţia de Stat în Construcţii şi de la Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice şi Locuinţe. Toate aceste documente au costat 40 milioane de lei noi, adică 400 miliarde de lei vechi. Acum, hârtiile nu mai sunt necesare, iar ministerul s-a gândit să le „doneze” autorităţilor din teritoriu, care doresc să construiască spitale judeţene.
Şi astfel, ministrul Cseke Attila a cerut autorităţilor din 19 judeţe, printre care şi Prahova, „să analizeze propunerea de a beneficia, gratuit, de o serie de documente, în eventualitatea în care au ca obiectiv demararea construcţie de unităţi sanitare publice în aria administrativ-teritorială pe care o conduc”, după cum se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
„Este păcat să pierdem materialele pe care le-am realizat în perioada în care ministerul avea ca obiectiv construirea de spitale judeţene de urgenţă. Autorităţile locale pot valorifica documentele dacă doresc să construiască unităţi sanitare prin proiecte de parteneriat public-privat sau din fonduri bugetare disponibile”, menţionează ministrul în acelaşi comunicat.

Până acum, nici o autoritate din teritoriu nu şi-a exprimat interesul faţă de aceste documente şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe. Construcţia unui spital presupune costuri foarte mari, iar administraţiile din teritoriu abia reuşesc să întreţină spitalele pe care le au acum în administrare.

3 Comments

 1. Mihaela Tudor says:

  Adica in 2007 ministerul sanatatii considera ca e nevoie de spitale noi in Romania iar in 2011 acelasi minister considera ca sunt prea multe spitale si inchide o parte din ele? Foooooarte frumos! Cred ca sunteti de acord ca in castig au iesit doar firmele care au facut studiile de fezabilitate si proiectele. Noi ceilalti toti am iesit in pierdere ca 40 de milioane inseamna bani publici. Cine stie cate lucruri asemanatoare s-au mai facut in aceasta tara si noi nu stim.

 2. Adina says:

  Cata amabilitate pe capul ministerului sanatatii… Astia sunt bani pierduti, cine e nebun sa se apuce de facut spitale acum, cand descentralizarea e doar o teorie ca si legea parteneriatelor, facuta la plesneala? Cei 40 de milioane de la buget sunt la firme de partid si se vor intoarce la partid!

 3. laur says:

  pentru Adina-gura pacatosului adevar graieste,
  ai dreptate ,banii au mers la firme de partid ca si cei din programul de analize obligatorii, dar la un alt partid (desi sunt convins ca vroiai sa ataci PD-L)care era atunci la guvernare si ne spunea ca „economia duduie”respectiv PNL ;Nicolaescu „sinistrul sanatatii”mare om, mare caracter ca si seful lui cel Porumbac.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *