Politica

FMI a intrat în jocul puterii, iar populaţia va plăti. Primul pas – eliminarea subvenţiilor pentru energia termică

Este punctul de vedere al senatorului câmpinean George Severin. Acesta spune că grupul de interese Băsescu-Boc-FMI pregăteşte privatizarea unor companii naţionale importante, Fondul Monetar Internaţional acceptând foarte uşor anularea datoriilor pe care aceste companii le au către stat. Mai mult, FMI încurajează Guvernul să elimine subvenţiile la energia termică, lucru care va duce la creşterea considerabilă a facturilor pe care populaţia le va avea de achitat. 
„Vă dau câteva exemple dintr-un document oficial al ANRE, care arată cât va creşte preţul energiei termice în următoarea iarnă, după eliminarea subvenţiei. La Iaşi, energia termică era 154 lei/gigacalorie la 31 ianuarie 2011. În ianuarie 2012, se va ajunge la 297 lei/gigacalorie, iar costul mediu al energiei termice pentru un apartament cu două camere va fi de 624 lei. La Suceava, gigacaloria va creşte de la 185 lei la 277 lei; la Braşov – de la 191 lei la 316 lei; la Cluj Napoca – de la 165 lei la 293 lei; la Ploieşti – de la 121 lei la 174 lei, costul mediu al energiei termice pentru un apartament cu două camere urmând să fie aici de 364 lei. În bugetul de stat pe 2011, suma alocată subvenţiilor este de aproximativ 500 milioane euro. Deci asta e economia care se face la buget în iarna următoare”, a declarat George Severin, în conferinţa de presă organizată vineri.
În municipiile menţionate de Severin, energia termică se furnizează, încă, în sistem centralizat. Câmpina se numără printre localităţile unde nu mai există un astfel de sistem.  

Înainte de eliminarea subvenţiilor, se pregăteşte scumpirea gazelor
Într-un comunicat al ANRE, prezentat de Mediafax, se precizează faptul că „solicitarea distribuitorilor şi furnizorilor de gaze naturale privind majorarea tarifelor reglementate este justificată”, având în vedere, printre altele, majorarea preţului gazelor de import şi a ponderii acestora în coşul de consum; utilizarea, în perioada 2009-2010, a unor cantităţi mai mari din depozite pentru alimentarea unor consumatori industriali, reducerea consumului la nivel naţional şi creşterea ratei inflaţiei.
România importă în prezent gaze la 400 dolari pe 1.000 metri cubi, faţă de 290 dolari în urmă cu doi ani. De asemenea, gazele de import au ajuns în luna ianuarie a acestui an la o pondere de 32% din coşul de consum, comparativ cu nivelul de 25% în 2010. Coşul de consum este format din gazele produse în România şi cele importate. „Pe fondul acestor modificări intervenite pe piaţa gazelor naturale, este justificată cererea de majorare a tarifelor şi preţurilor finale reglementate solicitată de operatorii de distribuţie şi furnizare”, se arată în documentul semnat de preşedintele ANRE, Dan Iulius Plaveti. Distribuitorii şi furnizorii au solicitat ANRE majorarea cu 25% a preţului la gaze.

1 Comment

  1. popescu says:

    vai,si ce-l doare pe severin ca se scumpesc gazele,pe el ca si pe toti ceilalti il doare de buzunarul propriu,ieri a castigat scaunul de parlamentar cu pdl-ul,acum a aterizat la psd,dupa declaratia ca n-o sa-l vedem la psd…..plus ca unii chiar cu functii in psd local nu au o impresie prea buna despre el…stiu ei ce stiu…

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *