Administratie publica

Primăriile prahovene au prejudiciat bugetul statului cu 31,8 milioane de lei

Judeţul Prahova ocupă locul al doilea, după Bucureşti, în topul realizat de Curtea de Conturi în ceea ce priveşte cheltuielile ilegale ale banului public. Prejudiciul adus statului de autorităţile locale prahovene este de aproximativ 31,8 milioane lei, în timp ce la capitolul venituri neîncasate, judeţul figurează cu 6,48 milioane lei. Raportul Curţii de Conturi a fost publicat pe site-ul instituţiei şi se referă la controalele efectuate anul trecut, pentru activitatea din 2009. 
Raportul include numeroase abateri constatate de inspectorii Curţii de Conturi în localităţile judeţului. De la nestabilirea şi neîncasarea veniturilor din folosinţa imobilelor (clădiri şi terenuri) la încheierea unor contracte de concesiune cu o sume de 10 ori mai mică decât cele ofertate; de la nevirarea cotei de 40% din veniturile provenite din taxa asupra mijloacelor de transport la favorizarea unor societăţi comerciale private; de la scutirea nejustificată de la plata taxelor şi impozitelor a unor asociaţii şi persoane fizice la nevirarea TVA – toate acestea şi multe, multe altele apar în raportul Curţii de Conturi. Cel mai mare prejudiciu (17 miloane de lei) a fost adus în urma vânzării subevaluate a unui teren. SC Parc Industrial Plopeni a vândut terenul unei foste baze militare cu 1,18 euro pe metru pătrat, deşi îl cumpărase de la Ministerul Apărării cu 15 euro pe metru pătrat (scandal cunoscut ca „Afacerea Ciuperceasca”, tranzacţia fiind derulată în vara anului 2008).
În ceea ce priveşte primăriile, cea din Filipeştii de Pădure este „campioană” la cheltuieli nelegale: 586.000 de lei s-au dus pe prime, sporuri şi bani de haine pentru angajaţi, deşi acestea nu erau prevăzute în legea salarizării pentru funcţionarii publici, iar 1,6 milioane de lei au fost alocaţi clubului de fotbal, fără nici o documentaţie legală. Pe lista administraţiilor locale unde s-au constatat abateri importante se numără şi primăriile din Băneşti, Cornu, Şotrile, Talea şi Valea Doftanei.Vom reveni.

 

Raportul complet îl puteţi accesa aici: http://www.curteadeconturi.ro/sites/ccr/RO/Publicatii/Pagini/Rapoartele%20privind%20finanțele%20publice%20locale%202009.aspx

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *