Administratie publica

Romii afectaţi de alunecările de teren nu primesc… alte terenuri

Consilierii câmpineni au avut de analizat, în şedinţa de săptămâna trecută, şi două proiecte extrem de delicate, în care amprenta politicului s-a resimţit din plin în votul final. Aceste proiecte au avut ca obiect concesionarea fără licitaţie publică a unor terenuri pentru mai multe familii de romi ale căror locuinţe (de pe Strada Pădurii) au fost distruse de alunecările de teren. Locuinţe construite, însă, fără autorizaţie. 
În primul caz a fost vorba de familia Mirela şi Andrei Ştefan, pentru care s-a propus un teren de 150 mp pe Strada Cărămidari. Această familie are trei copii, cu vârste de 3, 7 şi 10 ani. Familia trăieşte din alocaţiile copiilor şi ajutorul de la cantina socială. „Sunt situaţii deosebite, dar pentru locuinţele distruse de alunecări de teren aceste familii au avut acte de proprietate şi autorizaţii de construire?”, a întrebat consilierul Gheorghe Tudor. „Problema este ce putem face pentru aceşti oameni. Le-am atras atenţia că au doar un an pentru a obţine autorizaţia de construire, dar cred că suntem datori să le oferim un sprijin. Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul romilor de pe Strada Oborului, unde le-am oferit acelor oameni o mână de ajutor, dar nici unul dintre ei nu a obţinut autorizaţie de construire, iar la un moment dat locuinţele lor ilegale vor trebui demolate”, a afirmat primarul Horia Tiseanu.
În al doilea caz a fost vorba de mai multe terenuri situate pe Calea Doftanei pentru familiile Anişoara Ciorobea (10 persoane), Iulian Ştefan (6 persoane), Ramona Ştefan (7 persoane), Vasile Munteanu (5 persoane), Ionuţ Munteanu, Carmen Ţone (8 persoane).  

Viceprimarul Dragomir ridică un mare semn de întrebare: cum au obţinut romii buletin de Câmpina?
Discuţiile i-au prilejuit viceprimarul Ion Dragomir o revenire la o temă mai veche, discutată mai ales în perioadele preelectorale: „Cred că este o mare problemă. La adresa de pe Strada Pădurii, unde au fost locuinţele distruse de alunecările de teren, îşi au domiciliul peste 100 de persoane! Nu este deloc în regulă şi pentru mine de unde au apărut atâţia oameni acolo. Este clar că i-a favorizat cineva să aibă buletin de Câmpina! Am spus încă de la începutul mandatului meu că voi demola locuinţele construite ilegal. Nu am reuşit acest lucru, dar nici nu am renunţat la idee şi probabil că timpul va demonstra că va trebui să luăm măsuri ferme”.
Primarul Horia Tiseanu a ţinut să precizeze că zvonurile legate de anumite interese politice pe care le-ar avea în legătură cu romii sunt nefondate: „Pe Strada Cărămidari sunt acuzat că le dau romilor teren pentru case din motive mai degrabă electorale. Vreau să vă spun că nu e adevărat! Şi ştiţi bine că aici, în Consiliul Local, s-a discutat despre aceste situaţii, nu e o decizie a primarului!”

S-a votat politic, iar o dovadă în acest sens o poate constitui şi faptul că ambele proiecte au avut acelaşi scor: 8-7, cele şapte voturi împotrivă venind din partea consilierilor PSD, PNL şi PIN. Proiectele au picat, deoarece necesitau două treimi din voturi pentru aprobare. Şi poate ar mai fi un lucru de subliniat: cel puţin în cazul familiei Ştefan, care a solicitat un teren pe Strada Cărămidari, oamenii şi-au amenajat deja o locuinţă, fără nici un fel de aprobare sau autorizaţie…

1 Comment

  1. Horia Tiseanu says:

    Cred ca macar acordarea unui teren pentru a vedea daca cetatenii aceia vor sa se integreze in cetatea campineana se putea face.
    Atunci cand si acei ceatateni cu Carte de Identitate de Campina vor veni la primarie sa ceara o solutie pentru rezolvarea locuintei si nu o vom avea, ii voi trimite la cei care au respins proiectul!
    Dl. Tudor Ghe. uita ca a fost primar si nu a facut nimic pentru rezolvarea ei, pentru ca numai ignorand-o nu este suficient.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *