Ministerul Sănătăţii a întocmit un proiect de lege, aflat acum în dezbatere publică, prin care intenţionează să schimbe modul de finanţare a serviciilor judeţene de ambulanţă. Acestea nu vor mai fi plătite în funcţie de bugetele din anii anteriori, ci în funcţie de numărul de locuitori din judeţul unde îşi desfăşoară activitatea. Noul sistem de finanţare, care va intra în vigoare din luna iunie a acestui an, va aduce bani în plus Serviciului de Ambulanţă Prahova, dar nu va rezolva problema acută a deficitului de personal.
„În urma analizei efectuate de Comisia de Medicină de Urgenţă şi Dezastre din Ministerul Sănătăţii, s-au constatat diferenţe nejustificate privind modul în care au fost repartizate până acum fondurile bugetare pe judeţe. În vederea remedierii unor astfel de situaţii, conducerea MS a stabilit ca repartizarea sumelor să nu se mai facă în baza unor criterii subiective, cum se procedează în prezent, deoarece acestea nu reflectă necesitatea reală de fonduri”, se menţionează în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.
Ambulanţa Prahova primeşte 26 lei/cap de locuitor
În 2010, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Prahova a primit de la CJAS un buget de 19,77 milioane lei, reprezentând cam 24,1 lei/cap de locuitor. După introducerea noului sistem de finanţare, Ambulanţa prahoveană va avea un buget anual de aproximativ 21,38 milioane lei, cu 7,89% mai mult decât în anul anterior. Asta înseamnă 26 lei/cap de locuitor. Majorarea nu este semnificativă în raport cu necesităţile Serviciului de Ambulanţă, dar tot e bine că se dau bani şi nu se iau. Pentru că, în peste 20 de judeţene, bugetele Ambulanţei vor fi reduse comparativ cu anul anterior.
Ambulanţa Prahova are, în prezent, 61 de salvări, dar numai 15 medici. După cum afirma diresctorul acestui serviciu, dr. Daniel Nicolae, „pentru o funcţionare optimă ar mai fi nevoie de vreo 40 de asistenţi medicali, 40 de medici şi 36 de conducători auto, în condiţiile în care avem în jur de 100.000 de solicitări pe an”.