UPDATE – dintre reprezentanţii administraţiei publice judeţene, singurul care şi-a depus raportul de activitate este preşedintele CJ, Mircea Cosma. Documentul se află postat pe site-ul instituţiei şi include informaţii despre activitatea din perioada iunie 2009 – iunie 2010. Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Judeţean, Antoaneta Varga, raportul de activitate pentru ultimul an va fi publicat în iunie 2011.
Un banal exerciţiu de verificare a transparenţei câtorva dintre instituţiile importante la nivel local a dat ocazia Alianţei pentru o Românie Curată să întocmească o hartă a nepăsării în rândul prefecturilor, consiliilor judeţene şi primăriilor din localităţile reşedinţă de judeţ. Iar Prahova se află la loc de cinste pe harta întocmită de această organizaţie neguvernamentală. Prefectura Prahova, Consiliul Judeţean şi Primăria Ploieşti ignoră aproape total prevederile legale privind depunerea rapoartelor de activitate.
Doar 22 de prefecturi din ţară, 18 consilii judeţene şi 17 primării din municipii reşedinţă de judeţ şi-au făcut publice rapoartele de activitate pentru anul 2010 sau cele privind starea economică şi socială a judeţului şi activităţile instituţiei prefectului. Prahova nu se numără printre acestea, ci se află pe cealaltă listă, cea a judeţelor unde autorităţile publice ignoră preverile legale referitoare la rapoartele de activitate.
Legea 544/2001 prevede că autorităţile publice sunt obligate să dea din oficiu publicităţii un raport periodic de activitate, cel puţin anual, care va fi publicat în Monitorul Oficial al Romaniei. Prevederi privind obligativitatea depunerii rapoartelor de activitate de către aleşii locali şi judeţeni, dar şi de instituţiile publice apar şi în Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, dar şi în Legea 393/2004, privind statutul aleşilor locali. Cu toate acestea, se întâmplă din ce în ce mai rar ca autorităţile locale şi judeţene să respecte aceste prevederi legale. Şi nimeni nu le poate face nimic, deoarece actele normative menţionate nu includ… sancţiuni. Cât despre respectul alesului neamului faţă de lege şi alegător, acesta aproape că nu mai există.
În ceea ce priveşte Câmpina, situaţia este binecunoscută şi am scris deseori despre asta. Dar să ne reamintim că, în 2009, doar trei consilieri locali din 19 au depus raportul de activitate pentru anul anterior (Lucian Cercel, Enache Dragomis şi Adrian Piţigoi), în 2010 – tot trei consilieri (Lucian Cercel, Elvis Arghir şi Luminiţa Dumitrescu), iar în acest an, patru consilieri (Marian Nistor, Marian Dulă, Enache Dragomir şi Daniel Telegescu).