PSD vrea o reorganizare administrativ-teritorială, dar nu aşa cum o gândeşte preşedintele Traian Băsescu şi cum se pregăteşte să o aplice Guvernul Boc. În cadrul unei conferinţe de presă organizată la sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii PSD Câmpina au vorbit despre noua tactică a şefului statului şi despre ceea ce ar însemna pentru Prahova reorganizarea propusă de PDL. „Prahova şi Argeşul, care sunt judeţe bogate, vor fi unificate cu unele dintre cele mai sărace. Fondurile de dezvoltare se vor duce spre zonele sărace, iar noi vom deveni contributori şi nu vom primi mai nimic în schimb”, a spus senatorul George Severin.
În opinia social democraţilor, este nevoie de unităţi administrativ-teritoriale mai mari, dar acest lucru trebuie făcut în anumite condiţii şi cu respectarea legalităţii. PSD susţine că soluţia cea mai bună ar fi o reformă constituţională, iar în Constituţie să se prevadă noua structură administrativă.
„Propunerea de reformă administrativă a lui Traian Băsescu are două ţeluri. Primul – fidelizarea la maximum a UDMR, căreia i se va crea acea zonă unde să-şi dezvolte autonomia. Al doilea – pregătirea alegerilor de anul viitor. Prin angajarea răspunderii, se va aproba noua structură administrativ teritorială. Apoi, probabil, printr-o ordonanţă de Guvern, vor fi dizolvate toate consiliile judeţene şi vor fi demişi toţi preşedinţii de consilii judeţene. Interesul este să fie numiţi nişte prefecţi sau guvernatori care să conducă noile regiuni până la alegerile locale. Să luăm scenariul de la Prahova. Dizolvăm Consiliul Judeţean, care e condus de opoziţie, îl trimitem acasă pe Mircea Cosma şi-l numim pe Adrian Dobre prefect peste vreo trei judeţe. Scenariul e şi mai malefic. Pentru că se doreşte şi crearea unor probleme reale în opoziţie. De abia s-a înfiinţat USL la nivel judeţean, iar acum trebuie extinsă la nivelul unui judeţ mult mai mare. Se vor crea animozităţi, iar tactica preşedintelui Băsescu este evidentă”, a declarat senatorul câmpinean George Severin.
Acesta consideră că, probabil, PDL va încerca să umble la Legea referendumului pentru a-şi atinge scopurile privind reorganizarea judeţelor. Conform acestei legi, se supune referendumului populaţiei orice modificare a structurii administrative şi graniţelor administrative ale comunei, oraşului sau judeţului. Iar prin noua organizare administrativ-teritorială, se modifică frontierele judeţelor, deci în fiecare judeţ trebuie organizat un referendum.
„Eu cred că va fi o problemă de validitate a referendumului pentru că trebuie să fie o prezenţă de 50% din cei de pe listă. Şi atunci, probabil, se va încerca şi modificarea Legii referendumului. Deci asta e în spatele măreţei reforme. Dacă pe dl. Băsescu îl preocupa cu adevărat reforma, e preşedinte din 2005, avea tot timpul şi toate pârghiile necesare să facă această reformă”, a mai afirmat senatorul PSD.