Social

„Mai umiliţi ca acum nu am fost niciodată”!

Afirmaţia îi aparţine Mihaelei Neagu Petrovici, medic de familie, membru al Colegiului Medicilor şi se referă la relaţia dintre categoria profesională din care face parte şi Casa de Sănătate. Medicii de familie sunt puşi într-o situaţie foarte delicată. Ori semnează contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi primesc o finanţare minimă, ori nu semnează contractul şi vor fi nevoiţi să perceapă bani pacienţilor, ca în sistemul privat. 
„Din 2008 şi până în prezent, veniturile unui cabinet au scăzut cu 45%. Şi vor continua să scadă. Contractul-cadru care ni se oferă nici nu este tipărit şi nu a fost înaintat la semnare nicăieri în ţară. S-a trimis în teritoriu un act adiţional la contractul din 2010, dar asta este o ilegalitate, deoarece vechiul contract şi-a încetat valabilitatea prin… ordonanţă dată de Guvern. Bun, să zicem că problema va fi rezolvată şi vom primi contractul-cadru. Problema nu se rezolvă, pentru că este prima dată când ni se propune un contract pe doi ani 2011-2012, dar care prevede finanţare doar pentru patru luni. E adevărat că noi ne dorim un contract pe mai mulţi ani, dar nu în asemenea condiţii, în care să fim puşi în situaţia de a semna, practic, în alb. Vrem un contract multi-anual, cu finanţare pe termen lung”, a declarat Mihaela Neagu Petrovici.  

Ce s-a obţinut şi ce nu s-a obţinut în urma negocierilor…
Până vineri dimineaţă, când a avut loc conferinţa de presă în care Mihaela Neagu Petrovici a vorbit despre problemele medicilor de familie, situaţia era, încă, tensionată. În urma negocierilor cu Ministerul Sănătăţii şi Casa de Sănătate, medicii au obţinut eliminarea bugetului orientativ şi a obligativităţii de a lucra în centrele de permanenţă. „Ni se impunea un buget orientativ, care limita numărul de reţete gratuite şi compensate pentru pacienţii noştri. Asta presupunea o aglomerare de nedescris a cabinetelor şi farmaciilor la început de lună. Am mai trecut prin asta. Oamenii erau înspăimântaţi că nu mai apucă reţete şi stăteau şi noaptea la uşa cabinetului. Din fericire, am reuşit să eliminăm această prevedere”, a spus dr. Petrovici.
Nu s-a reuşit, însă, eliminarea prevederii referitoare la limitarea numărului de consultaţii pe zi. Conform proiectului de contract-cadru, un medic de familie are dreptul să ofere doar 20 de consultaţii pe zi. „Este o limitare nejustificată, numărul bolnavilor cronici diferă de la un cabinet la altul, ca şi numărul de copii înscrişi pe listele cabinetului. Nu poţi uniformiza numărul de consultaţii. 20 de consultaţii pe zi în cinci ore de program înseamnă 400 de consultaţii pe lună. Un medic care are 600-1.000 de bolnavi cronici nu va putea niciodată să-i consulte pe toţi. Noi am propus să ne lase să-i vedem pe toţi pacienţii, fără să fim noi plătiţi, dar măcar lor să le asigure Casa Naţională reţetele necesare”, a mai precizat Mihaela Neagu Petrovici.

Şi totuşi, medicii renunţă la proteste…
Vineri după-amiază, după ultima rundă de negocieri dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai medicilor de familie, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat că medicii renunţă la proteste, că vor semna contractul-cadru, iar de miercuri, 15 iunie, se vor putea elibera reţete compensate şi gratuite. Imediat după anunţul ministrului Sănătăţii, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie – dr. Doina Mihăilă şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie – dr. Rodica Tănăsescu şi-au dat demisia din funcţiile deţinute, motivând că „, în timpul negocierilor, au fost rezolvate punctele referitoare la pacienţi, dar nu s-a reuşit obţinerea finanţării necesare pentru cabinetele medicilor de familie”.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *