Administratie publica

Consiliul Local Câmpina decide mâine dacă se mai împrumută sau nu pentru Calea Dacia

Lucrari Calea Dacia 1Pe ordinea de zi a şedinţei de mâine a Consiliului Local Câmpina se află şi un proiect de hotărâre privind suplimentarea cu 2 milioane de lei a creditului derulat de administraţia locală prin BCR. Proiectul este iniţiat de primarul Horia Tiseanu, iar banii ar urma să fie folosiţi pentru modernizarea Căii Dacia. Pentru aceeaşi lucrare a fost utilizată şi suma iniţială de 4 milioane lei, obţinută de la BCR în baza contractului de finanţare din noiembrie 2010.

De ce este nevoie ca municipalitatea să se împrumute din nou pentru această lucrare, mai ales că vorbim despre o investiţie cu fonduri europene? În expunerea aferentă proiectului de hotărâre, primarul Horia Tiseanu enumeră mai multe motive. Primul ar fi majorarea TVA de la 19%, cât era la data semnării contractului pentru lucrare, la 24% cât este în prezent. Iar această diferenţă înseamnă aproape 1,2 milioane lei. Decontarea şi restituirea TVA sunt asigurate de Ministerul Finanţelor, dar abia după recepţia finală a investiţiei, iar până atunci, efortul financiar trebuie preluat de bugetul local.
Alte motive – „apariţia unor lucrări suplimentare, necesare asigurării continuităţii proiectului”, precum şi „termenul lung de acceptare a decontării lucrărilor de către Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia şi Ministerul Dezvoltării Regionale”. La această din urmă problemă, deloc nouă în România şi care dă mari bătăi de cap administraţiilor locale, în relaţia cu cele centrale, ar trebui menţionat faptul că se ajunge la un decalaj de peste 110 zile între plata facturii către furnizor şi decontul pe care trebuie să-l facă ministerul.
„În aceste condiţii, suplimentarea creditului este o soluţie pentru rezolvarea problemei. Şi putem apela la această sursă de finanţare (majorarea creditului bancar) pentru că municipiul Câmpina are un grad redus de îndatorare, de aproape 7,4%, faţă de un maxim admis prin Legea Finanţelor Publice Locale, de 30%”, a precizat primarul Horia Tiseanu.
După aprobarea suplimentării creditului de către Consiliul Local Câmpina, va fi necesar şi acordul Comisiei de avizare a împrumuturilor locale din cadrul Ministerului Finanţelor. 

Linia de finanţare prin BCR a fost deschisă în noiembrie 2010, când s-au obţinut 4 milioane lei pentru mai multe investiţii locale. Ulterior, pentru ca acest credit să obţină mai repede avizul Ministerului Finanţelor, s-a decis ca suma menţionată să fie utilizată pentru co-finanţarea lucrării de modernizare a Căii Dacia. Dacă se va suplimenta creditul cu încă 2 milioane de lei, se va ajunge la o datorie de 6 milioane lei, cu menţinerea perioadei de creditare. Conform contractului de finanţare, banii vor fi rambursaţi în 84 de rate lunare egale, din ianuarie 2014 până în decembrie 2020. Valoarea unei rate ar urma să fie de 71.428 lei. Până la începerea rambursării creditului, se plătesc dobânzile.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *