Administratie publica

Ministerul Culturii s-a răzgândit. Vrea înapoi cinematograful din Câmpina

Cinema CentralLa începutul anului 2009, apărea o ordonanţă de Guvern prin care cinematografele erau trecute în proprietatea şi administrarea consiliilor locale. Imediat după aceea, în luna martie 2009, Consiliul Local Câmpina aproba preluarea Cinematografului Central de la RADEF „România Film”, regie aflată în subordinea Ministerului Culturii. Săptămâna trecută, surpriză! A apărut un nou act normativ – OUG 47/2011 prin care se decide că  RADEF păstrează mai multe cinematografe din ţară, printre care şi cel din Câmpina.

Povestea este puţin mai complicată. În 2009, după ce Consiliul Local a aprobat preluarea cinematografului, administraţia câmpineană a realizat toate actele premergătoare acestei preluări. Le-a trimis la Ministerul Culturii şi a primit răspuns favorabil. Urma ca în luna mai a aceluiaşi an, o comisie de la Radef să vină la Câmpina pentru a semna protocolul de predare-primire a clădirii. Era ultimul pas pentru ca administraţia locală să devină proprietara cinematografului. Un pas ca n-a mai fost, însă, făcut. Cei de la RADEF n-au venit nici în mai 2009, nici în 2010, nici astăzi. Iar adresele trimise de Primăria Câmpina au rămas fără răspuns. Şi iată că acum a apărut OUG 47, în care se menţionează clar că nu se mai încheie protocoale de predare-primire, cinematografele rămân la RADEF, iar administraţiile locale nu mai au nici o treabă cu aceste obiective.  

„Putem demonstra oricând că am făcut toate demersurile necesare preluării”
Pentru ca tacâmul să fie complet, în expunerea de motive anexată la OUG 47 se menţionează că s-a luat această decizie deoarece „administraţiile locale nu au întreprins măsurile legale pentru preluarea cinematografelor în domeniul public”. „În cazul Câmpinei, acest lucru nu este real. Noi putem demonstra oricând, cu documente, că am făcut toate demersurile necesare în vederea preluării. Mai trebuia semnat doar protocolul şi ni s-a apus că vin reprezentanţii RADEF la Câmpina în acest scop. Că n-au mai venit, este cu totul altceva. Dar noi am făcut tot ceea ce trebuia să facem şi putem demonstra asta”, ne-a declarat secretarul Primăriei Câmpina, Paul Moldoveanu.
În 2009, după ce a aprobat preluarea, administraţia locală începuse deja să facă planuri pentru cinematograf. Se vorbea despre reabilitarea clădirii şi transformarea ei într-un centru cultural, cu săli de cinema, galerie de artă etc. Ba chiar se lucra la un proiect în vederea obţinerii de fonduri europene în acest scop. N-a mai fost cazul…  

Vor fi vândute cinematografele?
Nu se ştie care sunt motivele reale ce au stat la baza deciziei Ministerului Culturii, iar speculaţii sunt multe. În aceeaşi situaţie cu cinematograful din Câmpina se mai află cinematografele Modern şi Tineretului din Ploieşti, Concordia din Azuga şi Favorit din Mizil, plus alte 150 din diferite judeţe.
Cinematograful Central din Câmpina datează din 1959. Clădirea nu a fost reabilitată niciodată, chiar are probleme cu structura de rezistenţă pentru că, lucru mai puţin cunoscut, nu are fundaţie. Din 2004, cinematograful este închiriat de firma Rotalic, care a refăcut faţada clădirii, „însă o reabilitare completă ar costa undeva la 800.000 euro”, după cum afirma administratorul firmei, Cătălin Roman. Acesta ar dori să cumpere cinematograful, bazându-se pe dreptul de preempţiune prevăzut în contractul pe care îl are cu RADEF. De altfel, intenţia RADEF de a vinde cinematografele este un zvon care circulă de mai multă vreme şi care ar putea fi unul dintre motivele neoficiale care stau în spatele OUG 47/2011.

4 Comments

  1. anonim says:

    sa se faca odata cinematograful inapoi.vreau sa ma uit la filme p un ecran mare,nu la calculator!!!

  2. mihai says:

    Buna ideie !! cel putin nu mai vedem atarnati toti retardatii si tiganii care se cred importanti

  3. Ioana says:

    Buna !
    Nu stiu cati vor vedea acest articol si aceste randuri.
    Cinematograful este un spatiu foarte important pentru toti campinenii si in special pentru mine.
    Bunicul meu a lucrat in acest cinematograf , l-a administrat. Poate cei mai in etate il cunosteau -Dl. Simion sau Nea Jean.
    El a iubit acest loc si l-a sfintit prin daruirea cu care isi facea meseria. Bineinteles, nu numai el, ci si colegii de atunci.
    Copilaria mea a fost presarata cu multe, multe vizionari in acest cinematograf – cred ca nu sunt singura.
    V-am povestit toate acestea pentru ca mi se pare ca este important sa se stie ca exista o istorie a acestei cladiri. Din pacate, si eu ca si multi altii, nu mai locuiesc la Campina. Trebuie sa recunosc, insa , ca nu as ezita sa merg la cinematograf atunci cand vin sa imi vad parintii .
    Totodata, cred ca este inadmisibil ca un municipiu ca si Campina, sa nu aiba un astfel de loc. Campinenii merita sa poata merge la un film , macar atat.
    Ma bucur ca Domnul Moldoveanu a investit si a reusit sa refaca macar fatada. Chiar daca investitia ar fi mare, cred ca s-ar putea gasi solutii :poate bani europeni, poate o investitie privata, poate ambele.
    Eu am cateva idei si le impart cu mare drag sperand ca, in final,nu vom pierde acest loc unic si atat de necesar.
    Pentru cei care au aceleasi ganduri: va rog sa imi scrieti pe ioanaadria@yahoo.com.

  4. Ioana says:

    O corectie : Dl. Roman a facut investitia. Imi cer scuze pentru gresala.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *