Social

Spitalul Municipal Câmpina are gradul IV de competenţă. Spitalul Voila, încadrat la gradul V

Spitale CampinaDe la 1 iunie, sistemul sanitar funcţionează după două reguli noi – clasificarea unităţilor sanitare cu paturi în funcţie de competenţă şi corectarea modului de finanţare al acestora în funcţie de categoria în care s-au încadrat. Ministerul Sănătăţii a finalizat procesul de clasificare a spitalelor şi a decis – Spitalul Municipal Câmpina are gradul IV, iar Spitalul Voila, fiind unitate cu monospecialitate, intră în categoria celor de grad V. Iniţial, Municipalul câmpinean a fost propus pentru categoria a III-a de competenţă, dar Ministerul Sănătăţii nu a fost de acord. Şi asta în condiţiile în care spitalul avea şi un plan de conformare prin care se angaja ca până la finalul anului să rezolve problemele legate de înfiinţarea unor secţii (Neurologie şi Psihiatrie) şi modernizarea altora. La nivelul judeţului, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti este singura unitate care s-a încadrat în gradul III de competenţă. Spitalul Municipal Ploieşti, Spitalul CFR Ploieşti şi spitalele orăşeneşti din Sinaia, Mizil, Băicoi şi Vălenii de Munte au fost încadrate în gradul IV, iar spitalele de Pediatrie, Boli Infecţioase şi Obstetrică-Ginecologie din Ploieşti, la care se adaugă spitalele din Azuga, Breaza, Floreşti şi Drajna intră în categoria celor de grad V.
Încadrarea separată a celor două spitale câmpinene poate fi un semn că Ministerul Sănătăţii a renunţat la ideea comasării unităţilor sanitare. Dar asupra acestui subiect vom reveni.

Situaţia la nivel naţional (total 347 spitale):
– categoria I de competenţă – 7 spitale
– categoria I M de competenţă – 21 spitale
– categoria a II-a de competenţă – 14 spitale
– categoria II M de competenţă – 43 spitale
– categoria a III-a de competenţă – 53 spitale
– categoria a IV-a de competenţă – 124 spitale
– categoria a V-a de competenţă – 96 spitale

Potrivit calculelor Ministerului Sănătăţii, prin aplicarea noilor reguli de finanţare, 36% dintre spitalele publice (125) vor înregistra creşteri bugetare faţă de anul trecut. Alte 84 unităţi sanitare îşi vor menţine aceeaşi finanţare, iar 138 spitale (39%) vor înregistra scăderi bugetare faţă de anul trecut.  

Formula matematică a lui Cseke Attila
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a emis un ordin în baza căruia vor primi finanţare spitalele, în funcţie de clasificarea acestora. Ordinul ministrului include o formulă matematică pentru fiecare tip de spital. De exemplu, pentru unităţile care vor face parte din categoria I, este valabilă formula Sm=Sp x P%, pentru cele de grad II – Sm=Sp x (P-3)%, pentru cele de grad III – Sm=Sp x (P-5)%, pentru cele de grad IV – Sm=Sp x (P-15)% şi tot aşa. Iar acum, să explicăm termenii ministrului. Sm înseamnă suma minimă care poate fi contractată cu Casa de Asigurări de Sănătate, Sp este suma posibil de contractat, în funcţie de capacitatea unităţii sanitare, iar P reprezintă valoarea procentului de referinţă pentru categoria I de clasificare. Deja lucrurile sunt clare, nu-i aşa? Capacitatea maximă de funcţionare a unui spitalul se va stabili în funcţie de indicatorii prevăzuţi în Normele metodologice de aplicare a Contractului Cadru, ca şi valoarea procentului de referinţă, despre care, momentan, nu se ştie nimic.

Interesant de citit şi http://www.campinaph.ro/2010/09/dupa-ministerul-sanatatii-spitalul-municipal-campina-ar-trebui-sa-fie-de-categoria-a-iv-a.html

1 Comment

  1. CAMPINEANU says:

    In Harghita si Covasna cum le-o fi clasificat ?!?

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *