Administratie publica

Va fi bazinul de înot din Câmpina o afacere rentabilă?

Bazin CampinaUnii consilieri spun că da, alţii consideră că nu, fiecare justificându-şi punctul de vedere prin tot felul de calcule mai mult sau mai puţin economice. Ba chiar unii dintre consilieri s-au declarat interesaţi, mai în glumă, mai în serios, să se… bage în afacere. Primarul le-a reamintit că destinaţia principală a bazinului este cea de înot didactic, deci prioritate şi gratuitate au cei 6.500 de elevi de la şcolile şi liceele câmpinene, lucru prevăzut şi în regulamentul de exploatare şi întreţinere a bazinului. Un regulament cel puţin interesant… 

În „afacerea bazinul de înot” lucrurile stau cam aşa: municipiul Câmpina este proprietarul bazinului (prin Consiliul Local), iar firma care va câştiga selecţia de oferte devine administratorul bazei sportive. Administratorul va răspunde de toate activităţile care se desfăşoară în baza sportivă (bazin şi teren de tenis), de cursurile de înot, programul cu publicul, de eventuale daune, de întreţinere etc.  

Cheltuielile cu utilităţile vor fi împărţite. Ca şi profitul 
Iniţial, în regulamentul de funcţionare se prevedea că utilităţile (apă, gaze, energie electrică, salubritate, substanţe chimice pentru tratarea şi dezinfectarea apei) vor fi plătite de la bugetul local, în timp ce cheltuielile cu personalul, cu întreţinerea spaţiilor verzi, dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizarea vor fi suportate de firma care va administra bazinul. În timpul şedinţei Consiliului Local, acest lucru a fost modificat, astfel că, după cum au aprobat consilierii, plata utilităţilor va fi suportată de ambele părţi. Şi nu oricum. S-a stabilit ca viitorul administrator să plătească minimum 10% din valoarea lunară a cheltuielilor cu utilităţile, urmând ca la selecţia de oferte condiţia privind utilităţile să fie de bază. Adică, firma care se angajează să achite un procent cât mai mare din valoarea utilităţilor va acumula cele mai multe puncte (70). Iniţial, punctajul cel mai mare era dat pentru procentul din profit, nu din utilităţi. Dar consilierii locali au considerat că profitul este un fel de „fata morgana”, iar multe firme se pricep să ascundă acest profit, astfel încât să nu fie nevoite să-l împartă. Aşa că, acel criteriu de selecţie referitor la profit a rămas pe planul al doilea (30 puncte). Ar mai trebui menţionat faptul că propunerea referitoare la împărţirea cheltuielilor cu utilităţile i-a aparţinut consilierului Elvis Arghir şi că, după aproape o oră de discuţii, toată lumea a fost de acord cu această idee.

Administratorul bazei sportive va putea deschide sau subînchiria în incintă spaţii pentru terase, tonete, chioşcuri de îngheţată sau băuturi răcoritoare, pe aleea de acces paralelă cu parcarea (între bazin şi terenul de tenis).

Regulamentul aprobat de Consiliul Local este foarte amplu şi poate fi studiat aici. Vă prezentăm doar câteva dintre prevederile acestui document: 
– Programul de funcţionare a bazei sportive: de luni până vineri, între orele 9.00 – 21.00; sâmbătă şi duminică, între orele 9.00 – 22.00 
-Elevii care învaţă în Câmpina beneficiază de cursuri gratuite de înot, durata unui curs fiind de 10 ore/an şcolar/elev. Cursurile se vor organiza în timpul anului şcolar, zilnic, de luni până vineri, între orele 9.00-15.00. În afara anului şcolar (adică în vacanţe), accesul elevilor va fi gratuit, pe baza carnetului de elev, tot de luni până vineri. 
– Este interzis accesul copiilor sub 14 ani dacă aceştia nu sunt însoţiţi de membri ai familiei, profesori sau instructori. 
– În afara orelor rezervate pentru elevi, utilizarea bazinului este permisă tuturor persoanelor fizice sau juridice care cumpără bilet ori abonament şi tuturor asociaţiilor sportive (sau alte forme de organizare juridică) care încheie contracte de închiriere a unor culoare. 
– Responsabilitatea respectării regulamentului, acordării de despăgubiri morale ori materiale în cazul producerii de pagube sau accidente revine în totalitate firmei care administrează baza sportivă.

1 Comment

  1. Liviu says:

    Bazinul va fi o megaafacere. Daca cel ce vine va sti sa administreze ca lumea treaba va castiga bine. Pe mine personal ma intereseaza mai putin cine vine si mai mult cum va administra bazinul, cum ma voi simti eu ca cetatean de rand acolo, ce-mi ofera si la ce pret.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *