Consiliul Local a aprobat împrumutul pentru Calea Dacia. Dar nu 2 milioane lei, ci 8, şi nu prin BCR, ci prin BRD

Categorie: Administratie publica 1 iulie 2011

CL 1 Consiliul Local a aprobat împrumutul pentru Calea Dacia. Dar nu 2 milioane lei, ci 8, şi nu prin BCR, ci prin BRDContractarea unei finanţări rambursabile de 8 milioane lei pentru investiţii a fost, poate, cel mai important subiect al şedinţei de aseară a Consiliului Local Câmpina. Practic, este vorba de un împrumut pe 10 ani, cu trei ani perioadă de graţie. Un milion va fi folosit pentru reabilitarea batalului de pe Strada Lacul Peştelui, iar 8 milioane – pentru modernizarea Căii Dacia. De ce e nevoie de aceşti bani? „Pentru că ne asigură lichidităţile necesare investiţiilor şi degrevează bugetul local de valoarea cofinanţărilor impuse de contractele pentru cele două lucrări”, explică directorul Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Câmpina, Gheorghe Ecaterinescu. Şi ar mai fi un motiv la fel de important – întârzierea mare cu care Guvernul rambursează sumele solicitate de administraţiile locale, prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia. „Procedurile de recuperare a unor sume pe care noi le plătim sunt foarte greoaie. Vă dau un exemplu. Pentru aceste lucrări, la data semnării contractului, TVA era de 19%. Acum, e de 24%. În cazul Căii Dacia, această diferenţă de TVA înseamnă 1,2 milioane lei noi, adică 12 miliarde de lei vechi. Noi o să recuperăm aceşti bani, dar după finalizarea lucrării şi cine ştie în cât timp”, a mai spus Ecaterinescu. 

Câteva explicaţii… tehnice
Proiectul iniţial referitor la împrumut prevedea suma de 2 milioane lei, care ar fi reprezentat suplimentarea creditului derulat de administraţia locală prin BCR. Acest proiect a fost retras de primarul Horia Tiseanu şi înlocuit cu cel privind accesarea unei linii de finanţare de 8 milioane lei, prin BRD. „Linie de finanţare înseamnă că folosim bani când avem nevoie, nu e obligatoriu să-i cheltuim pe toţi, dar e important să ştim că ei există şi sunt la dispoziţia noastră pentru cele două investiţii. Dacă rambursările de la Guvern vin în timp util, atunci vom rula banii pe care îi primim. Dar noi trebuie să avem siguranţa că dispunem de finanţare pentru a asigura continuitatea lucrărilor. Şi asta, fără să implicăm veniturile de la bugetul local. Nu cred că-şi doreşte cineva ca vreo lucrare să fie sistată pentru că nu există banii necesari!”, a declarat Gheorghe Ecaterinescu.
Municipalitatea câmpineană derulează, în prezent, un credit de la BRD. Acesta a fost accesat în 2005, are o valoare de 4,125 milioane lei şi va fi lichidat la sfârşitul lui 2014. Ratele pentru noul credit vor începe să fie plătite din momentul în care se lichidează creditul vechi.  

CL 2 Consiliul Local a aprobat împrumutul pentru Calea Dacia. Dar nu 2 milioane lei, ci 8, şi nu prin BCR, ci prin BRD„O să ieşiţi la pensie, domnule primar, iar alţii vor plăti aceste credite!”
Dintre consilierii locali prezenţi la şedinţă, singurul care s-a arătat nemulţumit de accesarea liniei de finanţare a fost Gheorghe Tudor. Acesta i-a reproşat primarului Horia Tiseanu că „s-a aruncat” la prea multe lucrări şi că apelează la credite în loc să găsească soluţii locale. „O să ieşiţi la pensie, domnule primar, iar alţii care vin în locul dvs. o să plătească aceste credite. De ce ne-am întins la alte lucrări dacă ştiam că nu avem bani pentru toate? Chiar nu puteam găsi alte resurse financiare decât împrumutul bancar?!”, a spus fostul primar, Gheorghe Tudor.

„Unele probleme apar pe parcurs, cum este cea legată de TVA, cum sunt lucrările suplimentare pe care trebuie să le facem la Calea Dacia. Trebuie să ştiţi că, la această lucrare, noi am achitat constructorului lucrările executate până acum şi am trimis ADR Sud-Muntenia trei cereri de rambursare a banilor. Termenul de soluţionare a unei cereri poate ajunge şi la 120 de zile, iar noi nu ne putem permite să intrăm într-un blocaj financiar din cauza acestor proceduri. De aceea, am considerat că accesarea unei linii de finanţare este o soluţie bună, mai ales că gradul de îndatorare al municipiului este destul de redus”, a afirmat primarul Horia Tiseanu, ca răspuns la interpelarea făcută de fostul primar.

un comentariu to “Consiliul Local a aprobat împrumutul pentru Calea Dacia. Dar nu 2 milioane lei, ci 8, şi nu prin BCR, ci prin BRD”


 1. jonny spune:

  mie chiar imi “place” de dl tiseanu! face o gramada de investitii pe spatele nostru…….am terminat cu bazinul la care vom cotiza lunar,dar pentru copii chipurile “gratuit”…..repet…nimic nu e gratuit pe lumea asta….mai bine faceau un pret modic pt elevi sau o ora gratuit in locul orei de sport,decat sa se achite utilitatile care vor fi URIASE din Bugetul Local…sa speram ca nu se vor majora taxele si impozitele din nou,cu ocazia asta.
  si acum investitii pentru strazi…..ce mai…..e super.

  RăspundeRăspunde


Comenteaza !


 • You Avatar
 • PUBLICITATE

  Medimfarm mica

  Nou

  Infinity Fashion

 • Comentarii recente

 • Categorii

 • Arhivă

 • Abonare la ştiri

  Introduceti adresa de email:


  RSS Feed
  ŞTIRI
  campinaph.ro
 • SPORT CÂMPINA

 • PUBLICITATE

  image description

  Servicii vidanjare

  Neptun

 • PUBLICITATE

  Reclama-centrale-2x-GIF