Eveniment

La Castelul „Julia Hasdeu”, mai mult decât o sărbătoare a celor 2 Iulii

Sarbatoare Hasdeu 3„Sărbătoarea celor 2 Iulii” este o manifestare destinată unui anumit tip de public. Dacă nu ştii nimic despre viaţa şi opera lui Hasdeu, dacă nu ai citit măcar o poezie a Juliei Hasdeu, dacă nu te-a interesat niciodată povestea adevărată a Castelului şi ai venit aici doar să te fotografiezi pe trepte, atunci nu te încadrezi în categoria celor care pot urmări şi înţelege toate acţiunile organizate de 20 de ani încoace pe 2 iulie. E o simplă concluzie… Totuşi, pe lângă prelegeri, lansări de carte şi pliant, momente poetice şi muzicale, pe lângă somităţile prezente la eveniment, pe lângă expoziţiile de pictură, artă decorativă şi tablouri din… oase de peşte (aceasta din urmă de-a dreptul senzaţională) mai sunt câteva lucruri peste care n-ar trebui să trecem prea uşor.
Sarbatoare Hasdeu 2
În primul rând, publicul numeros. Şi de toate vârstele. Probabil că nici organizatorii nu se aşteptau să vină atâta lume. Dar vremea a fost frumoasă, grădina Castelului „Julia Hasdeu” este splendidă, atmosfera deosebită.
Sarbatoare Hasdeu 6Apoi, două prezenţe inedite, surprizele oferite de directorul Muzeului Hasdeu, Jenica Tabacu. Alvaro Albornoz Castro (foto centru) – doctorand la Universitatea din Chile şi bursier la Institutul Cultural Român, un admirator al literaturii române şi pasionat de opera lui Mihai Eminescu. Puţină lume ştie că Alvaro Albornoz Castro a tradus în spaniolă multe dintre poeziile Luceafărului şi doreşte să le publice în ţara sa, având convingerea că volumul va avea succes în primul rând pentru că Mihai Eminescu este un poet universal.
Sarbatoare Hasdeu Stela Enache 2Nu întâmplător am lăsat-o la urmă pe Stela Enache, cunoscuta solistă de muzică uşoară. Da, a venit la „Sărbătoarea celor 2 Iulii” de la Câmpina, prezenţa sa fiind o surpriză plăcută pentru toată lumea. Iar într-un moment mai lejer, să spunem aşa, Stela Enache a cântat, în grădina Castelului, alături de un grup de elevi din Câmpina, melodia „Ani de liceu”, spre bucuria tuturor celor care se mai aflau acolo.
În concluzie, Câmpina le-a sărbătorit pe cele două Iulii ale lui Hasdeu, dar a sărbătorit şi o zi frumoasă de iulie, cu oaspeţi deosebiţi şi într-un cadru deosebit.
Sarbatoare Hasdeu 4
Sarbatoare Hasdeu 1
Sarbatoare Hasdeu 5

4 Comments

 1. elvis arghir says:

  Felicitari Jenica pentru organizare si perseverenta !

 2. Jenica Tabacu says:

  Va multumesc pentru relatarea evenimentului si ii multumesc lui Elvis pentru aprecieri. Am avut emotii in privinta timpului, dar … cineva, acolo, sus, ne iubeste, si vremea a tinut cu noi.

 3. jonny says:

  Felicitari Dna Jenica Tabacu!Nu am apucat sa vin, dar mi-ar fi facut mare placere!

 4. cora says:

  Felicitari!

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *