Politica

Consiliul Local a respins proiectul liberalilor de reducere a taxelor şi impozitelor locale

CLPNL Câmpina a strâns 5.000 de semnături de la populaţie în vederea readucerii taxelor şi impozitelor locale la nivelul celor din 2010, adică dinainte de aplicarea majorării de 20%. Pe baza acestor semnături, consilierul liberal Dragomir Enache a iniţiat un proiect de hotărâre care prevedea ca, pentru anul fiscal 2012, taxele şi impozitele să fie diminuate cu procentul cu care au fost majorate. Proiectul a picat la vot, lucru la care liberalii se aşteptau şi pe care, cu siguranţă, îl vor folosi în interesul lor… politic. Votul a mai arătat, însă, ceva: la nivelul CL Câmpina, USL nu există. 

Cum au decurs lucrurile la şedinţa CL…
Iniţiativa liberalilor privind reducerea taxelor şi impozitelor locale este ceva mai veche, iar după ce au înţeles că nu se mai poate modifica nimic pentru acest an, au început demersurile pentru 2012. „E devreme, legea prevede aprobarea taxelor şi impozitelor pentru 2012 în luna noiembrie a acestui an”, au spus mai mulţi consilierii locali, în vreme ce alţii au insistat că demersul liberalilor nu este decât o manevră cu caracter electoral.
În momentul în care proiectul urma să intre în discuţia consilierilor, preşedintele şedinţei, Elena Albu, a constatat că avizul de legalitate este nefavorabil, ca şi raportul de specialitate din partea Direcţiei Economice, şi a dorit retrimiterea proiectului la comisie. Secretarul Paul Moldoveanu a intervenit şi a afirmat că proiectul poate fi discutat chiar şi în condiţiile unor avize nefavorabile. Şi au început discuţiile…
Adrian Piţigoi (PIN): „Eu susţin această idee, pentru că vine în urma presiunii oamenilor care trebuie să plătească taxe şi impozite mai mari în aceste vremuri tot mai grele. Proiectul este corect şi normal, dar cred că este inoportună discutarea sa acum. Este prematur să stabilim acum nivelul taxelor şi impozitelor locale pentru 2012”.
Gheorghe Tudor (PSD): „Dacă aveau ceva de spus, cetăţenii Câmpinei ar fi trebuit să vină la şedinţele noastre. Sau la dezbaterea publică. S-a ştiut când aprobăm aceste taxe şi impozite, dar n-a venit nici unul, nu mai zic 5.000. Măcar 50 sau 5…”
Primarul Horia Tiseanu (PDL): „De fapt, eu sunt ţinta acestui proiect şi a acţiunilor unui partid care utilizează orice mijloace pentru a induce populaţiei impresia că taxele şi impozitele locale se pot micşora cu 20%. De ce se vine acum cu un astfel de proiect? Este total inoportun, este doar o capcană politică pusă la cale de un partid care vrea să demonstreze că majoritatea din Consiliul Local nu vrea să diminueze taxele şi impozitele locale. Nu are rost să mai reamintesc că aceste taxe şi impozite nu au mai fost mărite timp de 3 ani înaintea acestei majorări, că oamenii au plătit aceste taxe şi impozite peste aşteptările noastre, că dintre cei care au venit să plătească aceste taxe şi impozite nu a avut nimeni nici o critică şi toate celelalte argumente de ordin legal, care demonstrează că acest proiect are doar caracter propagandistic, electoral. Este vorba doar de inducerea artificială a unor teme, de populism şi, în cele din urmă, cred că este o propunere lipsită de corectitudine, de sportivitate, dacă vreţi, şi faţă de electorat”.
La final, doar iniţiatorul Dragomir Enache şi fostul coleg de partid, Elvis Arghir, au votat în favoarea acestui proiect. Şi apropo de Elvis Arghir, preşedintele PNL Câmpina, Virgil Guran, a lămurit statutul acestuia: „I-am retras sprijinul politic, dar este în continuare membru simpatizant al PNL”. Chiar aşa?! 

PNL
Reacţia liberalilor: „A fost ultima formă de a încerca să modificăm taxele şi impozitele locale”
A doua zi după şedinţa CL, liberalii au organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia şi-au exprimat nemulţumirea faţă de votul consilierilor. „Din păcate pentru cetăţeni, proiectul nu a trecut, deşi noi considerăm că era unul fundamentat şi necesar, având în vedere dificultăţile, în primul rând de ordin material, cu care se confruntă şi locuitorii municipiului Câmpina. O să informăm câmpinenii că administraţia Tiseanu nu vrea să ţină cont de părerea a 5.000 de cetăţeni. Suntem decepţionaţi pentru că a fost ultima formă de a încerca să modificăm taxele şi impozitele locale. De-acum, singura soluţie rămâne să-i schimbăm pe cei care sunt acum la putere, la viitoarele alegeri”, a spus liderul PNL, Virgil Guran.
Înaintea viitoarelor alegeri, însă, ar mai fi votul asupra taxelor şi impozitelor pentru 2012, votul din noiembrie 2011. Dacă vor cu adevărat, liberalii ar putea umple Casa Tineretului cu cetăţeni care doresc diminuarea dărilor la bugetul local. Şi atunci, presiunea asupra CL ar fi reală. Dar acest lucru e greu de realizat. Fie şi pentru faptul că, după cum recunoştea chiar Virgil Guran, sunt câmpineni care nici nu ştiau că taxele şi impozitele pntru 2011 au fost majorate…

Unde este USL?
Proiectul iniţiat de consilierul liberal nu a avut susţinerea consilierilor PSD, colegii din Uniunea Social Liberală. Aceştia au afirmat că trebuie aşteptată mai întâi hotărârea de Guvern în baza căreia consiliile locale pot aproba taxele şi impozitele. În plus, în dezbaterea Parlamentului se află strategia fiscală pentru 2012-2014, care, de asemenea, va sta la baza stabilirii taxelor şi impozitelor locale. „Să nu ne grăbim şi să facem vreo prostie, pentru ca apoi să fim obligaţi să revenim asupra proiectului. Trebuie să respectăm legea!”, au spus consilierii PSD.
Întrebat ce părere are despre faptul că nici unul dintre consilierii social-democraţi nu a votat proiectul, Virgil Guran a precizat: „Am avut o discuţie anterioară şedinţei Consiliului Local cu preşedintele PSD, Ion Dragomir. Nu ştiu ce s-a întâmplat… Voi avea o nouă discuţie cu senatorul George Severin şi cu Ion Dragomir, pentru că USL ar trebui să aibă un punct de vedere comun în probleme de o asemenea importanţă”.

7 Comments

 1. IONEL says:

  „MULTUMIM” CONSILIULUI LOCAL SI DL. PRIMAR PENTRU MAJORAREA TAXELOR SI IMPOZITELOR.
  DL. PRIMAR IN AROGANTA SA, ME EXPLICA CA POPULATIA NU S-A REVOLTAT CA AU CRESCUT TAXELE SI IMPOZITELE, BA A FOST CHIAR MULTUMITA. MULTI NICI NU AU STIUT NU PENTRU CA NU S-AU INTERESAT CI PENTRU CA LE E LEHAMITE DE CONDUCATORII NOSTRI ALESI, PENTRU CA NU LE-A SPUS NIMENI SI PENTRU CA OMUL CU BUN SIMT NU POATE SA SE LUPTE CU MORILE DE VANT ALE ADMINISTRATIEI. PROBABIL CA EDILUL NOSTRU VREA O DEMONSTRATIE IN FATA PRIMARIEI CU TELEVIZIUNE INTERVIURI SI ALTELE NU CARCOLELILE SI VOCIFERARILE TIMIDE DE LA COADA DE LA PAINE, SAU DIN FATA PIETEI CENTRALE.
  IN ALTA ORDINE DE IDEI TOT CELOR MENTIONATI LE „MULTUMIM” PENTRU SCUMPIREA BILETELOR CAMPINA-GARA ASA PE SEST LA 2,5LEI PROBABIL CA TREBUIAU SATISFACUTE ANUMITE INTERESE …….. DAR NU CELE ALE CETATENILOR …………PROSTII SA PLATEASCA.

 2. Mihai says:

  What about the dogs ??

 3. Tudor says:

  mi*e sila de nu mai pot de smecheriile lui Guran, de cum pozeaza el in salvatorul orasului, in corectul corectilor; stie foarte bine ca nu se poate umbla acum la taxe si impozite, da’ profita de naivitatea unora (prea multi, din pacate); cum ziceti voi sa se duca Guran cu cetatenii dupa el la consiliul local sa faca presiune? il vedeti voi pe Guran coborindu-se la asa nivel? il vedeti stind de vorba cu prostimea, ce sa vorbeasca el, din inaltul cerului, cu prostimea? are marunteii care ii fac treaba; bine ca psd stie cu cine are de*a face si nu se complica in prostia aia de usl.

 4. Gabi says:

  Ionita, ce naiba cauti tu acolo la masa aia??? Te credeam om serios!!! Tu la aceeasi masa cu Fratila, sa mor daca te inteleg???

 5. eldoar says:

  Pe blogul Elei
  http://eladobre.wordpress.com/2011/08/30/tiu-candidat-la-primaria-campina/
  a aparut o stire interesanta! Guran DEPUTAT! S-a lamurit ce inseamna Primaria?!

 6. Doar eu says:

  deci…..stim toti ca acesta propunere care vine din parte lui guran e doar de fatada, stim toti ca e chestie de alegerile ce urmeaza….nu ne mai credeti prosti, stim interesul tuturor, DOAR CA daca intr-adevar reuseau scaderea cred ca nu dauna nimanui, sau da?

 7. Oty says:

  Si comunistii dela psd ar fi de preferat in locul parsivilor din pnl campina.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *