Administratie publica

Judeţele Prahova şi Dâmboviţa trebuie să dea înapoi un sfert din fondurile europene alocate pentru reabilitarea DJ 101G

Inaugurare DJ 101GMinistrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a anunţat că a descoperit nereguli la 39 dintre cele 124 de contracte finanţate din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional – Axa 2. Printre proiectele la care s-au găsit nereguli se numără şi unul din Prahova. Este vorba despre reabilitarea drumului judeţean 101 G (Tătărani – Brazi – Tinosu – Şirna – Hăbud – Crivăţu). Investiţia a fost finalizată anul trecut şi inaugurată de ministrul Elena Udrea împreună cu preşedinţii consiliilor judeţene din Prahova şi Dâmboviţa. Acum, cele două judeţe ar avea de dat înapoi peste un milion de euro.

Ministrul Udrea spune că sunt erori şi nu fraude
În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Elena Udrea a vorbit pe larg despre rezultatele verificării procedurilor de achiziţie publică la proiectele finanţate prin Axa 2 a Programului Operaţional Regional. Verificarea a fost realizată la solicitarea Comisiei Europene. Reamintim că, în urma unui control făcut de inspectorii europeni în perioada 28 aprilie – 1 mai 2011 şi a descoperirii unor nereguli la unele contracte derulate cu fonduri europene, Comisia Europeană a suspendat plăţile la toate lucrările incluse în POR – Axa 2.
Ministrul Elena Udrea a declarat că auditul prezentat de minister va fi trimis Comisiei Europene pentru deblocarea banilor şi că este vorba despre unele erori, în nici un caz despre fraudă. În urma verificărilor s-au propus corecţii financiare care variază între 5% şi 25% din valoarea contractelor de lucrări, adică în jur de 180 milioane lei.

Nereguli generate de neglijenţa autorităţilor locale?!
Referitor strict la proiectul din Prahova, cel privind reabilitarea DJ 101G, ministrul Elena Udrea a afirmat că s-a aplicat o corecţie financiară de 25% din fondurile europene, la un contract de 17,6 milioane de lei fără TVA. Udrea a mai vorbit despre neglijenţa autorităţilor locale în ceea ce priveşte respectarea procedurilor de achiziţie publică. Ministrul nu precizat cu exactitate care sunt neregulile constatate, dacă e vorba despre câştigarea licitaţiei de către o firmă anume, despre contestarea rezultatului licitaţiei sau deficienţe la executarea propriu-zisă a lucrării. În schimb, Udrea a precizat clar că autorităţile judeţene au de dat bani înapoi şi nu puţini.  

Mircea CosmaMircea Cosma aşteaptă concluzia Comisiei de licitaţie şi a juriştilor
Prezent astăzi la Cornu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a declarat că abia ieri a primit raportul Autorităţii de audit din Ministerul Dezvoltării Regionale, iar dacă vor fi menţinute concluziile acestei autorităţi, Prahova şi Dâmboviţa vor avea de returnat în total peste un milion de euro.
„Reabilitarea DJ 101G este o lucrare realizată în colaborare cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Pe teritoriul Prahovei este vorba de modernizarea a 23 kilometri, la care se adaugă alţi 6,5 kilometri pe teritoriul judeţului Dâmboviţa. După cum se ştie, este o lucrare care a fost finalizată la 31 mai 2010 şi la inaugurarea căreia a participat fără nici o reţinere şi Elena Udrea. Lucrarea a costat 5,13 milioane euro, iar la momentul respectiv nimeni nu a ridicat nici o obiecţie. Eu am primit ieri un material de 11 pagini de la autoritatea de audit şi nu am apucat să-l parcurg integral. L-am înaintat Comisiei de licitaţie, care a fost o comisie comună a consiliilor judeţene Prahova şi Dâmboviţa, iar membrii acesteia, împreună cu juriştii, îmi vor prezenta marţi concluziile lor, pe care le vom înainta apoi ministerului. Am înţeles că autoritatea de management, care este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a avut o propunere de a se constata o abatere administrativă în cadrul procesului de atribuire. Concret, este vorba de faptul că doi dintre participanţii la licitaţie au contestat rezultatul, unul dintre ei a acceptat continuarea licitaţiei, iar cel de-al doilea nu a răspuns în nici un fel, ceea ce Comisia de licitaţie a considerat ca un răspuns tacit. Dacă se vor menţine concluziile autorităţii de audit, vor fi declarate ca neeligibile 25% din costurile lucrării, ceva mai mult de un milion de euro, bani pe care, proporţional, ar trebui să-i dăm noi, Consiliul Judeţean Prahova şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa”, a afirmat Mircea Cosma.

1 Comment

  1. Doar eu says:

    ….tot din banii nostri platim „afacerile”lor…

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *