Social

„Biblioteca publică trebuie să fie kilometrul 0 al unei comunităţi”

BiblionetAcesta este mesajul transmis câmpinenilor de Deborah Jacobs, unul dintre directorii Fundaţiei Bill&Melinda Gates. Un mesaj video, prezentat la inaugurarea Centrului de Informare pentru Public (CIP) din cadrul Bibliotecii Municipale „Dr. C.I. Istrati”. Vă reamintim că acest nou serviciu presupune accesul gratuit al publicului la computerele donate de fundaţia celui care a creat Microsoft. Oricine poate merge la Biblioteca Municipală şi poate accesa computerul în baza unui simplu permis eliberat de bibliotecar. 
Deschiderea oficială a Centrului de Informare pentru Public a avut loc ieri şi au participat reprezentanţi ai administraţiei locale, elevi şi cadre didactice, scriitori, alături de care s-au mai aflat consilierul pentru afaceri europene al Prefecturii Prahova – Codruţ Constantinescu şi coordonatorul Programului Biblionet la nivelul judeţului – Mihaela Sandu. Invitat de onoare a fost vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Bibliotecilor Publice din România, Sorin Burlacu.
Printre informaţiile interesante prezentate la deschiderea CIP s-ar punea număra cea privind reţeaua naţională de biblioteci. În România, există în prezent aproximativ 3.000 de biblioteci publice, mai puţin de 10% dintre ele având calculatoare cu acces la internet. Programul Biblionet, derulat la nivel naţional, are ca scop tocmai introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice, pornind de la faptul că 64% dintre români nu au folosit niciodată internetul. Fundaţia lui Bill Gates a donat celor 2.000 de biblioteci publice din România, incluse în Programul Biblionet, echipamente IT în valoare de 15 milioane de dolari. Biblioteca din Câmpina a primit opt echipamente IT, un videoproiector, un scanner şi o imprimantă în valoare totală de aproximativ 35.000 de lei.

5 Comments

 1. ion says:

  Ţara arde, baba se piaptăna! Nu sunt locuri de muncă, proiectul Calea Daciei se poate bloca, asfaltul de pe centru este o mizerie… şi primarul stă la bibliotecă!!!

 2. istria says:

  se ”cultiveaza” :))))

 3. Horia Tiseanu says:

  Vai de tara care nu-si incurajeaza cultura si educatia moderna a tinerilor!
  Pt Ion: pentru cultura ta generala, primaria nu se ocupa cu infiintarea locurilor de munca.

 4. ion says:

  S-ar putea „cultiva” si pe drumuri, pe puduri, pe sub poduri…

 5. eugenia says:

  Este foarte trist faptul că încă mai există oameni care nu înțeleg importanța bibliotecii publice într-o comunitate. La bibliotecă poate veni oricine, fie el primar, fie lucrător într-o fabrică. În tările civilzate, oamenii merg la biblioteca de plăcere, doar pentru a socializa. Nu merg neapărat pentru a se ,,cultiva,,! Aveți dreptate, domnule primar! Vai de țara care nu își încurajează cultura. Vă felicit!

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *