Administratie publica

Câmpina ar putea pierde 5% din fondurile pentru Calea Dacia. Autorităţilor locale nu li s-a comunicat nimic, oficial…

Calea DaciaDirectorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, Liviu Muşat, a declarat săptămâna trecută, la Ploieşti, că în România s-au descoperit mai multe proiecte cu finanţare europeană, care sunt în „suspiciune de neregulă”. Iar printre proiectele respective se află şi două din Prahova, pe cale să piardă 5% din finanţarea nerambursabilă. Este vorba despre modernizarea Căii Dacia din Câmpina şi reabilitarea reţelei de străzi de la Mizil. 
La Câmpina, ADR Sud-Muntenia a semnalat faptul că suspectează unele nereguli în organizarea licitaţiei. Mai exact, administraţiei locale i se impută faptul că a solicitat ca ofertanţii să aibă experienţă şi în execuţia reţelelor de iluminat pentru pasajul suprateran care se realizează la ieşirea din municipiu spre DN1. Câştigătorul licitaţiei nu a îndeplinit această cerinţă, fiind nevoie de un subcontractor. Din această cauză, ADR Sud-Muntenia propune o corecţie financiară de 5%. Dacă această propunere va fi pusă în practică, administraţia câmpineană va pierde 200.000 euro din totalul de aproape 6 milioane de euro cât costă lucrarea, iar banii vor trebui alocaţi de la bugetul local. 

Primăria are de partea sa o sentinţă definitivă şi irevocabilă a instanţei
Practic, subiectul nu este nou. A mai fost discutat la Câmpina şi la Bucureşti şi chiar s-a ajuns în instanţă. Este aceeaşi problemă care a dus la întârzierea demarării lucrărilor la pasajul suprateran, Primăria Câmpina judecându-se cu Autoritatea Naţională de Reglementare în acest domeniu şi obţinând o sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă în favoarea sa. La proces, Autoritatea Naţională a susţinut că nu vor fi declarate eligibile cheltuielile legate de realizarea iluminatului public pe cele două „bretele” de acces în DN1 şi de acces din drumul naţional în Câmpina. În opinia Autorităţii, trebuia să existe o asociere între câştigătorul licitaţiei şi firma care se ocupă de iluminatul public şi nu un contract de subcontractare a lucrării respective. Instanţa nu a fost de aceeaşi părere şi a dat câştig de cauză administraţiei locale. Subiectul părea închis. Ulterior, la solicitarea inspectorilor Comisiei Europene, care au descoperit neregului la contractele cu finanţare prin Programul Operaţional Regional – Axa Prioritară 2, în judeţele Teleorman, Ilfov şi Buzău, Uniunea Europeană a cerut Ministerului Dezvoltării Regionale să verifice toate contractele din acest program. După anunţul ministerului cu privire la un… control naţional, s-a făcut iar linişte, până la ieşirea în presă a lui Liviu Muşat. 

TiseanuLa Câmpina nu a avut loc nici un control
Situaţia pare destul de delicată. Totuşi, potrivit primarului Horia Tiseanu, la Câmpina nu s-a făcut nici un control cu privire la modernizarea Căii Dacia. Cum n-a exitat un control, nu există nici un raport oficial pe care autorităţile locale să-l poată contesta.
„Noi am primit în urmă cu aproape două luni o adresă din partea Autorităţii Regionale de la Călăraşi prin care suntem înştiinţaţi că urmează să aibă loc un control privind derularea proiectului de modernizare a Căii Dacia. Până în acest moment, nu a venit nimeni la Primăria Câmpina pentru a începe acest control. Cu excepţia acelei adrese, nu ne-a mai informat nimeni absolut nimic în legătură cu acest subiect. De aceea, până nu vom avea un document oficial, o concluzie oficială după controlul care se va efectua la Câmpina, când se va efectua, cred că orice altă discuţie este prematură”, ne-a declarat primarul Horia Tiseanu. De la Ministerul Dezvoltării Regionale nu s-a primit nici o înştiinţare, iar Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia nu a comunicat nimic Primăriei Câmpina, oficial, cu privire la o posibilă corecţie financiară. Autorităţile locale au aflat din presă ce a declarat, la Ploieşti, directorul ADR, Liviu Muşat. 

Consiliului Judeţean Prahova i se cere înapoi un sfert din fondurile pentru reabilitarea DJ 101G
Administraţiile locale din Câmpina şi Mizil nu sunt singurele vizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi ADR Sud-Muntenia. Vă reamintim că ministrul Elena Udrea a anunţat, luna trecută, că s-au descoperit nereguli la reabilitarea drumului judeţean 101 G (Tătărani – Brazi – Tinosu – Şirna – Hăbud – Crivăţu) şi că s-a aplicat o corecţie financiară de 25% din fondurile europene. Ministrul nu precizat cu exactitate care sunt neregulile constatate, dar a afirmat că autorităţile judeţene din Prahova şi Dâmboviţa au de dat înapoi peste un milion de euro. Asta în condiţiile în care investiţia a fost finalizată anul trecut şi inaugurată chiar de Elena Udrea.

1 Comment

  1. jony says:

    Adica ne-am imprumutat si nu mai luam toti banii?! Tisi sta de festivaluri, biblioteci si alte nimicuri inloc sa se ocube de lucruri serioase.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *