Este o propunere făcută pe un ton cât se poate de serios de către consilierul local liberal Dragomir Enache. La şedinţa extraordinară de aseară a Consiliului Local Câmpina, atunci când s-a aprobat contractul pentru linia de credit derulată prin CEC Bank, Dragomir Enache a propus ipotecarea sediului Primăriei în locul garantării creditului cu veniturile proprii ale bugetului local. Vă reamintim că este vorba despre un împrumut intern pentru Calea Dacia, în valoare de 8 milioane lei, cu o maturitate de 10 ani, cu perioadă de graţie şi de valabilitate a tragerii de trei ani. Pe scurt, iei bani când ai nevoie şi cât ai nevoie, fără să fie obligatorie cheltuierea întregii sume.
Consilierii locali au făcut ochii mari la propunerea colegului liberal, iar răspunsul a venit din partea directorului Direcţiei Economice, Gheorghe Ecaterinescu: „Nu este nevoie să aducem şi garanţii imobiliare, pentru că vom garanta cu veniturile proprii ale bugetului local, conform prevederilor legale în vigoare. În plus, faptul că suntem încă departe de gradul maxim de îndatorare, care este de 30% din valoarea veniturilor proprii, iar noi, abia acum, cu această linie de credit, suntem la 15%, nu este nici un pericol să ajugem în situaţia de a ne fi blocat accesul la veniturile proprii”.
E amendă, nu e amendă…
După ce a aflat că sunt bani şi pentru următoarele facturi la lucrarea de modernizare a Căii Dacia, Dragomir Enache a mai ridicat o problemă, în stilu-i caracteristic: „Din presa de obstrucţie am aflat că administraţia locală a primit o amendă de 10 miliarde lei vechi pentru lucrarea de la Calea Dacia. Este adevărat? Şi dacă e adevărat, plătim amenda din creditul de la CEC?”
A răspuns tot Gheorghe Ecaterinescu: „La această lucrare nu am avut nici un control de nicăieri şi nu am primit nici o amendă. Se vorbeşte despre o eventuală corecţie financiară de 5% din valoarea lucrării. Dacă această corecţie va fi aplicată, nu se pune problema achitării din credit. Noi prezentăm băncii facturi şi devize pentru lucrare, iar banca eliberează sumele respective”.
Completările au venit din partea primarului Horia Tiseanu: „Nu este vorba de nici o amendă. Este vorba despre faptul că este posibil să nu ni se mai deconteze suma de 922.000 lei, ca o corecţie aplicată de Ministerul Dezvoltării. Este o discuţie ceva mai amplă şi destul de tehnică. Noi avem o scrisoare de la ANRMAP, care ne permitea începerea lucrărilor, dar comisia de control a ministerului, care nu a efectuat nici un control la Câmpina, nu a luat în considerare această scrisoare. Acum, va trebui să vedem dacă noi contestăm această decizie a comisiei de control sau nu. Dacă o contestăm, pe perioada soluţionării contestaţiei vor fi sistate lucrările, iar asta ar putea dura destul de mult. Rămâne de văzut care va fi cea mai bună soluţie.”
Rusine, la sedinta din poza se vede ca nici un consilier nu are faimoasele laptopuri cu care se laudau mai zilele trecute.
Explicatiile celor abilitati sunt atat de alambicate ca nu s-a inteles daca se plateste sau nu amenda. Cert este ca primarul cu echipa vor sa se joace cu banii publici si sa indatoreze urbea pe multi ani, sa cheltuiasca banii dupa bunul plac si intr-un final sa maresca impozitele ca nu o sa le mai ajunga pentru toate prostiile pe care le fac si in stilul in care se ciupeste ca sa nu zic ca se fura.
…”CORECTIE FINANCIARA „???……adica o atentionare „amicala” soldata cu plata de la bugetul local?
„Sa ipotecam Primarul , zic si eu !”…..sa vedem cat valoreaza !