Administratie publica

Declararea codului numeric personal este obligatorie la recensământ! Recenzorii vor trece din nou pe la persoanele care au refuzat să-şi spună CNP-ul

În cadrul unei videoconferinţe naţionale cu toţi reprezentanţii administraţiilor locale din teritoriu, ministrul Traian Igaş a anunţat că menţionarea codului numeric personal în cadrul recensământului populaţiei este obligatorie, iar cei care nu respectă această prevedere legală riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 4.000 lei. Anunţul lui Igaş a venit după ce, cu numai o zi înainte, purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică, Vladimir Alexandrescu, afirmase că „nimeni nu este obligat să îşi declare codul numeric personal dacă, dintr-un motiv sau altul, nu doreşte să o facă”. O afirmaţie care a creat haos în teritoriu şi care, culmea, contrazice chiar de Legea 170/2011 privind efectuarea recensământului.

Să vedem acum care este situaţia de la Câmpina. Ei bine, câteva sute de persoane au refuzat să-şi declare CNP-ul, unele la îndemnul opoziţiei, altele pentru că… aşa au auzit la televizor. „Recenzorii vor fi nevoiţi să se întoarcă la acele persoane, să le explice exact prevederile legale şi să le solicite din nou codul numeric personal. Noi, la Câmpina, am precizat de la început că, în conformitate cu legea, codul numeric personal este obligatoriu, însă, iată, a apărut această situaţie nedorită”, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, secretarul Primăriei Câmpina, Paul Moldoveanu, coordonatorul recensământului din municipiu.
Persoanele pe la care recenzorii au trecut deja şi care nu şi-au declarat CNP-ul pot merge şi la Primărie pentru a… completa chestionarul şi a intra în legalitate. Inclusiv sâmbătă, la Biroul de Urbanism, aceste persoane sunt aşteptate de unul dintre membrii comisiei locale de recensământ pentru furnizarea codului numeric personal.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *