Administratie publica

Pro şi contra rapoartelor de evaluare a terenurilor şi clădirilor din Câmpina

CampinaDezbaterile pe marginea proiectului de hotărâre privind scoaterea la vânzare a fostei centrale termice de pe Strada 1 Mai a redeschis un subiect destul de controversat şi îndelung discutat în şedinţele Consiliului Local Câmpina. Este vorba de preţurile stabilite în rapoartele de evaluare, preţuri care nu se regăsesc de fiecare dată şi în hotărârile adoptate de aleşii locali. Consilierul Elena Albu a fost cea care a deschis subiectul: „Când o persoană sau o societate depune o cerere care presupune raport de evaluare, noi cheltuim nişte bani pentru acest raport. Dar nu vorbim niciodată despre banii daţi pe evaluări… Şi nu înţeleg de ce ne apucăm să facem raport de evaluare pentru fiecare solicitare privind cumpărarea unui teren sau a unei clădiri în condiţiile în care, de multe ori, se întâmplă ca preţul stabilit în raportul de evaluare să nu-i mai convină solicitantului, astfel că noi rămânem cu… cheltuiala. Poate ar trebui să le cerem solicitanţilor să suporte costul raportului de evaluare”.
Sedinta CL Campina
Discuţiile între consilieri au continuat pe această temă, iar o altă explicaţie a venit din partea secretarului Primăriei Câmpina, Paul Moldoveanu: „Dumneavoastră aveţi dreptate, dar există şi reversul medaliei. Sunt rapoarte de evaluare pe care Consiliul Local nu le-a luat în considerare, stabilind un preţ, în general, mult mai mare. În aceste condiţii, de cele mai multe ori, la licitaţiile respective nu s-a mai prezentat nimeni, astfel că nu tot o cheltuială nejustificată este şi acel raport de evaluare?!”
În final, primarul Horia Tiseanu a avut un punct de vedere şi mai interesant pe marginea acestui subiect: „Să ştiţi că am mai avut solicitări de la DNA privind unele preţuri considerate prea mici pentru vânzarea unor terenuri. Ni s-au cerut expunerile de motive şi explicaţii privind modul în care s-a ajuns la aceste preţuri. Aşa că, din punctul meu de vedere, cred că un raport de evaluare vă pune la adăpost de orice suspiciuni şi neplăceri!”  

De fapt, problema stă cam aşa. Pentru că, mulţi ani la rând, Consiliul Local Câmpina a vândut terenuri şi clădiri la preţuri… extreme (ori foarte mici, ori mult prea mari, în funcţie de solicitant; ori la diferenţe enorme pe metrul pătrat pentru terenuri situate în aceeaşi zonă), s-a luat decizia să se apeleze la firme de evaluare astfel încât să nu mai existe discuţii. Asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat. Pentru că, de multe ori, consilierii nici nu ţin cont de raportul de evaluare şi stabilesc alte preţuri. Mai mici sau mai mari, în funcţie de diverse interese. Pe de altă parte, sunt situaţii în care se ţine cont de raportul de evaluare, dar preţurile stabilite de evaluator sunt atât de mari, încât la licitaţie nu se mai prezintă nimeni.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *