Administraţia câmpineană a finalizat proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele locale pentru 2012, proiect care va trebui votat de Consiliul Local, luna viitoare. Dar înainte de vot, până la 9 noiembrie, sunt aşteptate punctele de vedere şi propunerile câmpinenilor privind dările la bugetul local în anul care urmează. Proiectul, în forma actuală, prevede că taxele şi impozitele nu se vor majora, ci vor rămâne la nivelul celor din acest an. În plus, se acordă o serie de facilităţi fiscale unor categorii de cetăţeni şi o serie de sancţiuni firmelor care nu şi-au reevaluat clădirile.
Având în vedere că 2012 este, totuşi, an electoral, nu credem că s-ar fi gândit cineva la o majorare a taxelor şi impozitelor locale. Mai ales că atât cetăţenii, cât şi firmele se confruntă în continuare cu efectele unei crize economice prelungite. Noutatea este alta – pentru prima dată în ultimii ani, administraţia câmpineană este dispusă să acorde unele facilităţi fiscale pentru populaţie: scutiri de la plată şi anularea unor datorii.
Proiectul privind taxele şi impozitele locale pentru 2012 poate fi studiat la Centrul de Informare pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei sau pe site-ul instituţiei. Noi vă prezentăm în continuare, pe scurt, principalele prevederi ale acestui proiect.
– Taxele şi impozitele locale pentru populaţie şi agenţii economici nu se majorează şi nu se reduc. Aşadar, rămân la nivelul celor din acest an. Potrivit primarului Horia Tiseanu, „propunerea de menţinere a impozitelor şi taxelor locale la nivelul anului 2011 nu acoperă şi inflaţia estimată pe ultimele 12 luni la 6%, inflaţie care, firesc, ar fi condus la majorarea impozitelor şi taxelor locale”.
– Pentru plata anticipată a impozitelor până la 31 martie 2012, se acordă în continuare bonificaţia de 10% (doar pentru persoane fizice, la impozitul pe clădiri, terenuri şi maşină).
– Cetăţenii de onoare ai municipiului Câmpina sunt scutiţi de la plata impozitului pe locuinţa de domiciliu.
– Impozitul pe locuinţă nu va fi plătit nici de câmpinenii care au împlinit 50 de ani de căsnicie.
– Persoanelor care, până la 31 martie 2012, îşi achită integral obligaţiile fiscale restante din 2011, li se vor anula majorările de întârziere.
– Pentru contribuabilii – persoane fizice vor fi anulate taxele şi impozitele restante sub plafonul de 40 lei, înregistrate la 31 decembrie 2012.
„Am gândit şi propus acordarea acestor facilităţi pentru a veni în ajutorul contribuabililor, având în vedere impactul economic actual asupra veniturilor populaţiei, dar şi pentru a impulsiona încasările la bugetul local. Facilităţile fiscale pe care dorim să le acordăm vin în completarea bonificaţiei maxime de 10% pentru persoanele fizice care plătesc cu anticipaţie, până la 31 martie 2012, impozitele datorate pe întregul an”, a declarat primarul Horia Tiseanu.
În ceea ce priveşte societăţile comerciale, apar şi aici câteva modificări fiscale, care au la bază Ordonanţa de Guvern 30/2011 de modificare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal:
– Unităţile comerciale din turism vor beneficia de reducerea taxei hoteliere de la 5% la 1% din valoarea totală a cazării.
– Clădirile care au destinaţie turistică, dar care nu funcţionează în cursul unui an calendaristic, vor achita o cota de impozit de peste 5%.
– Agenţii economici care nu au reevaluat clădirile în ultimii 3 ani vor plăti un impozit pe clădiri de 10% (faţă de un nivel normal de 1,5%).
– Agenţii economici care nu au reevaluat clădirile în ultimii 5 ani vor plăti un impozit pe clădiri de 30% (faţă de un nivel normal de 1,5%).