Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a iniţiat un proiect de act normativ potrivit căruia subvenţia de 30%, acordată celor care îşi construiau sau îşi cumpărau o locuinţă nouă prin credit ipotecar, va fi anulată. La baza acestui demers stau două motive: scăderea preţului la materialele de construcţii şi criza care afectează bugetul de stat. Practic, se legalizează o situaţie deja existentă. Pentru că, din februarie 2010, ministerul oricum nu a mai decontat primăriilor contravaloarea subvenţiilor plătite de la bugetele locale.
În anul 2006, Guvernul României a emis Ordonanţa de Urgenţă 51 prin care anumite categorii de persoane beneficiau de sprijin din partea statului pentru construcţia unei locuinţe. Sprijinul consta într-o subvenţie de 30% din costul de construcţie, dar nu mai mult de 15.000 de euro. Persoanele îndreptăţite primeau banii de la bugetul local, iar ulterior primăriile îşi recuperau suma de la Guvern. De această subvenţie au beneficiat tinerii de până la 35 ani; persoanele sau familiile rămase fără adăpost în urma unor calamităţi naturale sau accidente care a căror producere nu era din vina proprietarului; persoanele şi familiile evacuate din locuinţe situate în construcţii expuse unui risc major, cum ar fi alunecări de teren, seisme, inundaţii; persoanele sau familiile evacuate şi chiriaşii din locuinţele ce fac obiectul unor legi de restituire către foştii proprietari a imobilelor trecute în proprietatea statului.
„Prin prezentul proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului se urmăreşte întreruperea acordării subvenţiei de la bugetul de stat. Criza economică a condus la scăderea preţurilor materialelor de construcţii şi, implicit, a locuinţelor nou construite. În această situaţie, raportul între costul de construcţie şi veniturile potenţialilor beneficiari nu mai impune intervenţia directă a statului, mai ales în condiţiile în care veniturile la bugetul de stat sunt insuficiente”, se arată în nota de fundamentare a proiectului iniţiat de ministrul Elena Udrea şi publicat pe site-ul ministerului.
Ministerul Dezvoltării, dator la primării
Timp de patru ani, ordonanţa a avut… succes, valoarea totală a subvenţiilor acordate de Guvern fiind ce 16,27 milioane lei. Din februarie 2010, însă, Ministerul Dezvoltării Regionale nu a mai virat primăriilor din teritoriu banii plătiţi beneficiarilor, invocând constrângerile bugetare cauzate de criza economică. În momentul de faţă, ministerul ar avea de decontat administraţiilor locale 285 de cereri, în valoare de peste 12 milioane lei. La jumătatea lunii trecute, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a solicitat, în scris, consiliilor locale situaţia la zi cu cererile de subvenţii înregistrate, acţiunea fiind în curs de centralizare. În Prahova, pentru 2011 există puţine cereri, iar acestea au fost depuse de tinere familii în cele două municipii ale judeţului. În schimb, anii trecuţi, câteva sute de familii au beneficiat de subvenţie prin Programul naţional privind sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală, derulat conform OUG 51/2006.